Κι άλλο κούρεμα στα κέρδη των φαρμακοποιών!

4/11/2013 13:12
Κι άλλο κούρεμα στα κέρδη των φαρμακοποιών!

Πετσόκομα στα κέρδη τους περιμένουν οι φαρμακοποιοί στο επόμενο διάστημα. Η τρόικα κατάφερε τελικά να περάσει τις πιέσεις της για περαιτέρω μείωση στις απολαβές του κλάδου, με την κυβέρνηση να υποχωρεί σχεδόν αμαχητί στα αιτήματά της.

 

Μέχρι και 5% θα ψαλιδιστούν τα κέρδη των φαρμακοποιών όλης της χώρας κατόπιν απάιτησης της τρόικας. Οι δανειστές μας επέβαλαν το νέο μέτρο ώστε να προσεγγίζει ο κλάδος τα δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης και φυσικά "όχι προς εξόντωση των ήδη πολύπαθων φαρμακοποιών". Ο κλάδος που τα τελευταία χρόνια έχει δει το εισόδημά του να μειώνεται σταθερά αναμένεται να δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας  στην προσπάθειά της να διατηρήσει κάποιες ισορροπίες, προσπαθεί να περιορίσει το ψαλίδι στο 2% ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών που ήδη βρίσκονται σε αναταραχή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την άλλη σκέφτεται να επιστρέψει τα ακριβά φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία μιας και τοι κούρεμα του κέρδους είναι προ των πυλών. Θα μπορούν δηλαδή οι φαρμακοποιοί να πωλούν τα λεγόμενα σκευάσματα υψηλού κόστους και να εισπράττουν το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους όπως γινόταν στο παρελθόν. Το ποσοστό κέρδους που αυτή τη στιγμή τελεί υπό διαπραγμάτευση είναι το 2%.
 
Ποσοστό που θεωρείται υψηλό αν λάβει κανείς υπόψην του πως υπάρχουν για παράδειγμα φάρμακα για τον καρκίνο που κοστίζουν ακόμη και 5000 ευρώ. Όμως το μέτρο αυτό που εξετάζεται, δε θα ευνοήσει ολόκληρο τον κλάδο. Και αυτό επειδή οι φαρμακοποιοί προπληρώνουν τα φάρμακα που πωλούν στις φαρμακαποθήκες, και ένα μικρό φαρμακείο συνήθως δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τόσο μεγάλα ποσά. Ευνοημένα θα είναι τα μεγάλα φαρμακεία που έχουν περισσότερο ρευστό στη διάθεσή τους. 
 
Οι διαπραγματεύσει και οι συζητήσεις πάντως βρίσκονται υπό επεξεργασία. Το ζήτημα πάντως θα επανέλθει ακόμη πιο φλέγον στις επόμενες ημέρες με αφορμή και τις  εκλογές στα όργανα των φαρμακοποιών που πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του μήνα.