Ξανά δωρεάν η νοσηλεία στις ιδιωτικές κλινικές

4/11/2013 10:57
Ξανά δωρεάν η νοσηλεία στις ιδιωτικές κλινικές

Χρυσή τομή βρέθηκε μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και του Άδωνι Γεωργιάδη. Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών κέντρων αποφάσισαν να διακόψουν την επίσχεση με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπορούν ξανά να νοσηλεύονται δωρεάν και μόνο με τη συνηθισμένη συμμετοχή. Στο μεταξύ, τα όργανα αρχίζουν αυτή τη φορά για τα διαγνωστικά κέντρα.

 

Έπρεπε να μεσολαβήσει η αφάνταστη ταλαιπωρία μιας έβδομάδας για τους ασθενείς οι οποίοι πλήρωναν από την τσέπη τους το κόστος των ιδιωτικών κλινικών για να συμφωνήσει το υπουργείο Υγείας με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών.

Μετά από συνάντηση που είχαν οι εκρόσωποι του κλαδου με τον Άδωνι Γεωργιάδη αποφάσισαν να κάνουν μια μικρή υποχώρηση για το καλό των ασθενών και να σταμστήσουν την επίσχεση που είχε αρχίσει από τις 29 Οκωβρίου.

Για την ακρίβεια ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών απόφάνθηκε πως «αναστέλλεται η επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ, έπειτα από τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας για την ικανοποίηση βασικών απαιτήσεων μας».
 
Εκπρόσωποι του Συνδέσμου που προέρχονται από τους μεγαλύτερους ομίλους όπως το Υγεία, το Ιατρικό Κέντρο, το Μετροπόλιταν, την Ευρωκλινική, το Λευκό Σταυρό κ.α. συναντήθηκαν με τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος δεσμεύθηκε εγγράφως ότι:
 
  1. Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, που αφορούν στο χρονικό διάστημα 2007 μέχρι και ολόκληρο το 2011 καθώς επίσης οι εκκαθαρίσεις  για τις οφειλές του έτους 2012, να αποπληρωθούν στο σύνολο τους έως και 31-01-2014. 
  2. Στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των νέων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές,  σύμφωνα με το οποίο: Την εβδομάδα 04 έως και 08-11-2013,  να αποπληρωθούν οι προκαταβολές των οφειλών για τον Απρίλιο 2013. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2013, να αποπληρωθούν προκαταβολές για το Μάιο του τρέχοντος έτους και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου να αποπληρωθούν οι αντίστοιχες προκαταβολές για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Βέβαια οι ιδικτήτες των ιδιωτικών κλινικών βρίσκονται σ'επιφυλακή ούτως ώστε αν ο υπουργός δεν τηρήσει κάποια από της υποσχέσεις του, έστω και στο ελάχιστο, να ξεκίνήσουν και πάλι την επίσχεση.
 
Στο μεταξύ οι ασθενείς πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη για μετρητα από τις 7 Νοεμβρίου για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις μιας κι ο κλάδος κόβει την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ και προχωρεί σε επίσχεση μιας εβδομάδας. Οι ιδιοκτήτες ζητούν να αποπληρωθούν άμεσα για τα χρέη του παρελθόντος. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει κάποιο παραθυράκι συνεννόησης με τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έχει λάβει ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό να βρει άμεσα ρευστό για τον ιδιωτικό τομέα.