Πόρισμα κόλαφος για τον ΕΟΠΥΥ

1/11/2013 13:19
Πόρισμα κόλαφος για τον ΕΟΠΥΥ

Δύο καθαρά ,όπως εκτίμησε ο ίδιος, πορίσματα παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Υγείας ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

 

Ο κ. Ρακιντζής, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι στο πόρισμα δεν γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και σκάνδαλα. «Τις διαδικασίες ελέγξαμε και προτείναμε λύσεις για την πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ».

Ωστόσο τα δυο πορίσματα που παραδόθηκαν σήμερα το μεσημέρι στον  Άδωνι Γεωργιάδη καταγράφουν σοβαρές παρατυπίες στην  μετάβαση ασθενών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία στο εξωτερικό αλλά και στην κάλυψη της δαπάνης για αναπηρικά αμαξίδια.

Για την ακρίβεια στο πρώτο πόρισμα πρκύπτει ότι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ  για τη νοσηλεία ασθενών στο εξωτερικό αγγίζουν το αστρονομικό νούμερο των 76 εκατομμυρίων ευρώ σε ενάμισι χρόνο, ενώ στο δεύτερο γίνεται εκτενής αναφορά στο τρόπο κάλυψης της δαπάνης  για αναπηρικά αμαξίδια. Και εδώ το νούμερο είναι εξωπραγματικό αφού ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε για το σκοπό αυτό 113 εκατομμύρια ευρώ!
 
Ο  κ .Ρακιτζής σχολίασε μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ λέγοντας πως στον Οργανισμό συμβαίνουν σοβαρές παρατυπίες ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την γραφειοκρατία. Συνέπεια να μην μπορεί όχι μόνο να εισπράξει τα έσοδα  αλλά και να καταβάλλει τις οφειλές του.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας υπογράμμισεότι το πόρισμα θα συμβάλει στον εξορθολογισμό των δαπανών στον ΕΟΠΥΥ, ενώ εξήγγειλε ότι θα επεκταθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα αμαξίδια.
 
Σε ερώτηση για τη χθεσινή του δήλωση ότι «το ιδιωτικό σύστημα υγείας είναι συμφερότερο από το δημόσιο», ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι αναφερόταν μόνο σε ορισμένες εξετάσεις που είναι συμφερότερο να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και υπεραμύνθηκε της ενίσχυσης του ΕΣΥ.