Σε πράσινο και μπλε φόντο οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων

1/11/2013 11:47
Σε πράσινο και μπλε φόντο οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων

Πιο "αξιοκρατικά" και "διαφανή" από ποτέ ήταν για ακόμη μια φορά τα κριτήρια επιλογής των νέων διοικητών που θα στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο μπλε και πράσινος κλοιός έκανε πολύ καλα την δουλειά που γνωρίζει τέλεια και στην Υγεία, σε περιόδους που τα κομματικά κριτήρια θα όφειλαν να είχαν εξαλειφθεί.

 

Το έβαλαν και πάλι το χεράκι τους τα "αγαπημένα" μας κόμματα...Για τα περισσότερα γάλάζια και πράσινα παιδιά των συνδικαλιστικών φορέων, των πρώην βουλευτών και των τοπικών κομματικών παραγόντων βρέθηκε μια θέση στο ΕΣΥ, με τον Άδωνι να μοιράζει τα κομμάτια της πίτας αποκλειστικά με κομματικους συλλογισμούς.

Το κρατεό όπως φαίνεται ακόμα δικομματικό σχήμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποατέστησαν τα δικα τους παιδιά για τα καλά στις θέσεις των διοικητών και των αναπληρωτών στα νοσοκομειακά ιδρύματα της 4ης, 5ης και 6ης υγειονομικής περιφέρειας αφήνοντας για το τέλος το κερασάκι στην τούρτα της 7ης υγειονομικής περιγέρειας, δηλαδή του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Το μοίρασμα της πίτας όπως εκτιμούν και τα στελέχη  της υγείας  έγινε κατά 30% με 70% υπέρ της ΝΔ φυσικά (Άδωνις γαρ). Αντίστοιχα ποσοστά θα τηρηθούν και στην Αττική όπου παίζεται το μεγάλο παιχνίδι με τα μεγάλα νοσοκομεία. 

Τα επιτελεία των κομμάτων εδώ και μήνες σβήνουν και γράφουν ονόματα ανάλογα με τις πιέσεις και τις εξυπηρετήσεις που πέφτουν κάθε φορά στο τραπέζι. Άλλωστε η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών στο ΕΣΥ είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Απρίλιο, όταν υπουργός ήταν ακόμη ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. 
 
Μεταξύ των προσώπων που αναλαμβάνουν νοσοκομεία στην περιφέρεια είναι ο πρώην βουλευτής και γιατρός του ΙΚΑ Ζήσης Τζηκαλάγιας που αναλαμβάνει το νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης. Ήταν ο ίδιος βουλευτής που το 2012 δεν είχε ψηφίσει το μνημόνιο αλλά είχε πει ναι στους εφαρμοστικούς νόμους…
 
Ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό του Ρίο στην Πάτρα περνά στα χέρια γαλάζιου συνδικαλιστή, γιατρού του ΙΚΑ Χαράλαμπου Μπονάνου, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ. 
 
Η μάχη πάντως για το μεγάλο παιχνίδι της Αθήνας είναι εξαιρετικά σκληρή με τα στελέχη των κομμάτων να διαγκωνίζεται για το ποιος θα διορίσει ποιον. Η λίστα με τα ονόματα αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. 
 
Όσο για τα 1500 βιογραφικά που είχαν σταλεί για να αξιολογηθούν στο υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της …διαφάνειας, όπως φαίνεται τα περισσότερα σκονίζονται ακόμη στα συρτάρια του Γενικού Γραμματέα Πελοπίδα Καλλίρη. 
 
Οι μισθοί πάντως είναι μειωμένοι σε σχέση με το παρελθόν καθώς οι νέοι διοικητές θα πρέπει να περιορισθούν στα 2700 ευρώ (των μεγάλων νοσοκομείων με 400 κλίνες) αντί των 3600 ευρώ που λάμβαναν στο παρελθόν. Οι διοικητές των μικρότερων νοσοκομείων θα πρέπει να βολευτούν με λιγότερα και κοντά στα 2300 ευρώ. 
 
Πάλι καλά που έπεσαν... Θα ήταν "άδικο" στο ίδιο νοσοκομείο που πεθαίνει καθημερινά μια σειρά από ανσφάλιστους και άπορους ασθενείς κάποιοι να πληρώνονται ακόμα με παχυλούς μισθούς.... Όπως δείχνουν τα γεγονότα η χώρα μας δυστυχώς δεν θα αλλάξει ποτε.