Τα συμπληρώματα διατροφής στην οστεοπόρωση

31/10/2013 17:10
Τα συμπληρώματα διατροφής στην οστεοπόρωση
Ένα ενδιαφέρον πείραμα πραγματοποίησε μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά όσον αγορά στην υγεία τον οστών και στα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την οστικη πυκνότητα.
 
Ειδικότερα οι ερευνητές μελέτησαν 77 ασθενείς, με επίκεντρο τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες μετά από προηγούμενη αποτυχημένη αγωγή με φάρμακα (62%) ή λόγω άρνηση λήψης φαρμακευτικής αγωγής (38%) δέχτηκαν να λάβουν συμπληρώματα με τα εξής μικροθρεπτικά συστατικά: βιταμίνη D, βιταμίνη Κ, στρόντιο, μαγνήσιο και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA, ωμέγα 3 λιπαρό οξύ).
 
Ύστερα από ένα χρόνο συνεχόμενης χορήγησης, φάνηκε ότι η λήψη των συμπληρωμάτων ήταν αποτελεσματική στην αύξηση της οστικής πυκνότητας σε διάφορα οστά των ασθενών, ειδικότερα στο ισχύο, στη σπονδυλική στήλη και στον αυχένα του μηριαίου οστού. Αυτή η αύξηση της οστικής πυκνότητας σε ασθενείς με σκελετικά προβλήματα είναι πολύτιμη διότι ουσιαστικά περιορίζει κατα πολύ την εμφάνιση κατάγματος.
 
Φυσικά τα αποτελέσματα αυτά είναι ακόαμ σε ερευνητικό επίπεδο και η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων δεν είναι ακόμα επίσημη επιστημονικά. Ωστόσο τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα καθώς υποδεικνύουν ότι η κάλυψη διατροφικών ελλείψεων μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οστική υγεία βοηθώντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση διάφορων σκελετικών παθήσεων.