Έτοιμες οι αρχικές λίστες κινητικότητας για τον νέο ΕΟΠΥΥ

31/10/2013 12:33
Έτοιμες οι αρχικές λίστες κινητικότητας για τον νέο ΕΟΠΥΥ

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού με τους Περιφερειάρχες Υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης άκουσε τις προτάσεις των Περιφερειαρχών για την κινητικότητα και τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων στην περιφέρεια. Ποιες μετατροπές θα συμβούν σε κέντρα υγείας,νοσοκομεία,περιφερειακά ιατρεία και πολυϊατρεία; Τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας;

 

Στην αναμονή θα μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καθώς μπαίνουν στον πάγο οι θέσεις εργασίας τους. Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει εδώ και καιρό τις λίστες για την κινητικότητα ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αλλαγές στις δομές υγείας προκειμένου να ανδιαμορφωθεί το σύστημα. Οι πρώτες λίστες κατατέθηκαν από τους Περιφερειάρχες Υγείας αν και όλα δείχνουν πως ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ακολουθήσει το δικό του στρατηγικό σχέδιο αφού έχει ήδη αποφασίσει ποις συγχωνεύσεις θα γίνουν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Να σημειωθεί πως το σχέδιο και της Task Force περιλαμβάνει και συγχωνεύσεις δομών, στις περιπτώσεις που θα κριθεί ότι δεν καλύπτουν μεγάλο πληθυσμό και οι κάτοικοι μπορούν να εξυπηρετηθούν και σε άλλη μονάδα κοντινή.
 
Ως πιστός ακόλουθος της τρόικας θα συμπεριφερθεί ο Άδωνις και στο θέμα της κινητικότητας μιας και όπω φάινεται θα ακολουθήσει τις δικές της επιταγές. Οι τροικανοί ζητούν από την κυβέρνηση να μπούνε σε κινητικότητα έως το τέλος του χρόνου 12.500 άτομα. Σχεδόν τα 11.000 αναμένεται να προέρχονται από το χώρο της υγείας καθώς έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν βγει οι λίστες με τους εργαζόμενους που θα αλλάξουν συνθήκες εργασίας.
 
Ειδικότερα περίπου 900 άτομα θα προέρχονται από τα νοσοκομεία της περιφέρειας τα οποία θα αναγκαστούν να αλλάξουν μονάδα υγείας, όχι όμως και Νομό όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας. 
 
Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπου θα στηθεί με τη βοήθεια της Task Force ένα νέο σύστημα, θα μπουν στη σκακιέρα των μετακινήσεων κοντά στα 10.000 άτομα που θα κληθούν να καλύψουν νέες θέσεις εργασίας. 
 
Οι εργαζόμενοι που θα επιλεγούν να μπουν στον πάγο έως το τέλος του χρόνου, θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους ενώ αναμένεται να μείνουν εκτός συστήματος για μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μην χρειασθεί στη διάρκεια αυτή να κλείσει κάποια μονάδα, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας.