Ποιες ιδιωτικές κλινικές στήνουν μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ;

29/10/2013 20:24
Ποιες ιδιωτικές κλινικές στήνουν μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ;
Βραχνάς στο λαιμό της κυβέρνησης έχει καταντήσει ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΥΥ. Τέλος στις δωρεάν νοσηλείες για τους ασφαλισμένους του αποφάσισαν να βάλουν οι ιδιωτικές κλινικές εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του οργανισμού,αναγκάζοντάς τους να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη τους...Μάλιστα από σήμερα 29 Οκτωβρίου όσοι ασφαλισμένοι επιθυμούν να νοσηλευτούν σε κάποια ιδιωτική κλινική θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος στις δικές τους πλάτες και εν συνεχεία να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ,τα οποία εννοείται πως θα εισπράξουν με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας της γραφειοκρατίας που επικρατεί. Ποιες ιδιωτικές κλινικές ομως διακόπτουν τις δωρεάν νοσηλείες προς τον ΕΟΠΥΥ;
 
Σε ζαλάδα για την κυβέρνηση έχει μετατραπεί η υπόθεση των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές χωρίς μια πιθανή λύση να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ρευστό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να υλοποιούν τις προειδοποιήσεις τους και να προχωρούν προς επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ. Τις συνέπειες φυσικά καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείες.
 
Την απόφαση των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών δεν κατάφερε να ανατρέψει ούτε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καθώς και του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μια μέση λύση.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός -αν είναι δυνατόν- δεν γνώριζε καν ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στον ιδιωτικό τομέα το υπέρογκο 92% των παλαιών οφειλών του ενώ και για το 2013 ελάχιστοι μήνες έχουν εξοφληθεί.
 
Μάλιστα στη σύσκεψη αποκαλύφθηκε ότι και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει καταρτισθεί με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα τα κονδύλια να εξανεμίζονται σε άλλες κατευθύνσεις από αυτές που θα έπρεπε.
 
Ο κ.Σαμαράς έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν άλλους «κωδικούς»  με κονδύλια ώστε να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές. 
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έθεσαν στον Αντώνη Σαμαρά και το θέμα των εκπτώσεων αλλά και της αυτόματης επιστροφής χρημάτων (rebate-claw back) τα οποία όπως είπαν θα γονατίσουν τον κλάδο δεδομένου ότι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα από κονδύλια που δεν έχουν λάβει καθώς ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά. 
 
Αίσθηση προκάλεσε  σε όλους τους παραβρισκόμενους στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η τοποθέτηση ιδιοκτήτη μεγάλου ιδιωτικού ομίλου ο οποίος απείλησε ότι θα μπει στο «άρθρο 99», με συνέπεια, όπως είπε, να μην πληρώσει ούτε τους εργαζόμενους αλλά ούτε τους προμηθευτές του.  
 
Η κυβέρνηση μπροστά στα νέα δεδομένα εμφανίζεται αμήχανη και αναζητά τρόπους ώστε να αποπληρώσει έστω ένα τμήμα στον κλάδο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν την επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ. 
 
Άλλωστε οι διαβεβαιώσεις που υπήρξαν στη σύσκεψη ότι θα καταβληθούν οι τελευταίοι μήνες του 2013 δεν καθησύχασαν τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Από την άλλη και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι μεγάλο μέρος των οφειλών θα δοθεί άμεσα μετά από τον κλινικό έλεγχο που θα γίνει, δεν έπεισαν τους επιχειρηματίες οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο έλεγχος αυτός θα διαρκέσει τουλάχιστον κάποιους μήνες.
 
Τα ιδιωτικά κέντρα που κάνουν επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ είναι: 
 
Υγεία, Ιατρικό Κέντρο, ΙΑΣΩ, Euromedica, Βιοιατρική, Ευρωκλινική,Λευκός Σταυρός, Κυανούς Σταυρός, Μετροπόλιταν, Mediterraneo hospital .