Ο μετανάστης του σήμερα: Έλληνας γιατρός με μεταπτυχιακό και ξένες γλώσσες!

29/10/2013 09:00
Ο μετανάστης του σήμερα: Έλληνας γιατρός με μεταπτυχιακό και ξένες γλώσσες!

Η εικόνα του μετανάστη όπως την είχαμε στο μυαλό μας δεν ισχύει πια. Στην σύχρονη Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας μετανάστης ανγκάζεται να γίνει ο Έλληνας γιατρός που διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα,γνωρίζει ξένες γλώσσες,ίσως έχει και οικογένεια. Παίρνει τη λευκή του ρόμπα και κατευθύνεται προς αναζήτηση εργασιακής πατρίδας μπας και δει άσπρη μέρα.

 

Με το ΕΣΥ να καταρρέι και τον ΕΟΠΥΥ να βρίσκεται στα τελευταία του οι Έλληνες γιατροί δεν βλέπουν το πολυπόθητο φως στο τούνελ της φτώχειας,της εκμετάλλευσης και της ανεργίας. Μαζεύουν τα ιατρικά τους μπογαλάκια και φεύγουν για άλλη γη κι άλλα νοσοκομεία μπας και βγουν από την κρίση.

Πλέον σε εποχή μνημονίου πρώτοι στη λίστα της μετανάστευσης είναι οι γιατροί, νεαρής ηλικίας από 35 έως 40 ετών, ενίοτε χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις αλλά και με μπόλικες γνώσεις και μεταπτυχιακά. 
 
Ήδη πάνω 7000 γιατροί έχουν αποχαιρετήσει την πατρίδα από την πρώτη χρονιά που μπήκε στη ζωή μας το ΔΝΤ το 2010 έως  και το 2012 ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που έφυγαν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011. 
 
Αγαπημένος επαγγελματικός προορισμός για τους γιατρούς είναι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελβετία , αλλά ακόμη και η μακρινή Αυστραλία, το Ντουμπάϊ, η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι….
 
Και δεν είναι μόνο αυτοί. Καθημερινά οι αιτήσεις που φθάνουν στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας είναι δεκάδες. Νέοι γιατροί που είτε ζητούν απασχόληση στο εξωτερικό είτε ακόμη και κάποιοι που προτιμούν να κάνουν την ειδικότητά τους εκτός Ελλάδος. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εταιρείες φροντίζουν να κάνουν και ειδικά σεμινάρια επϊ πληρωμή φυσικά σε νέους γιατρούς που θέλουν να εργασθούν στο εξωτερικό, ώστε να προσαρμοστούν εύκολα στα νέα δεδομένα.