Επιστήμονες: Η κυβέρνηση "δολοφονεί" τους πολίτες

28/10/2013 14:10
Επιστήμονες: Η κυβέρνηση "δολοφονεί" τους πολίτες
Oι επιστήμονες προσπαθούν να προβλέψουν τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων από τζάκια και σόμπες καθώς είναι δεδομένο πως τα νοικοκυριά που δεν έχουν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο θα κάψουν στο φουλ εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.
 
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι συσκευές θέρμανσης και καύσιμης ύλης φέρουν τις καλύτερες προδιαγραφές, οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων από τζάκια υπολογίζονται οτι μπορεί να είναι και 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που εκπέμπει ένας συμβατικός λέβητας πετρελαίου.
 
Ταυτόχρονα, στην αγορά επικρατεί ασυδοσία καθώς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι αποδυναμωμένο. Απόλυτο ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σε 100 δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταία χρόνο σε 60 προϊόντα εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης, το ποσοστό παραβατικότητας έφθασε το 60%!
 
Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Π. Μπεχράκης, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Κ. Ελευθεριάδη επιβλέπει την εξέλιξη της έρευνας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για τη συσχέτιση της αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων με τις εισαγωγές στις πνευματολογικές κλινικές τόνισε: «επιχειρείται να συνδυαστεί ένα δίκτυο συλλογής υγειονομικών πληροφοριών με τα επίπεδα ρύπανσης, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να έχουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα».
 
Από την άλλη πλευρά, επιστήμονες που παρακολουθούν χρόνια την εξέλιξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τονίζουν ότι «αν αυτή τη στιγμή ετίθετο και θέμα δημόσιας υγείας βάσει συγκεκριμένων μετρήσεων, τότε θα προσετίθετο άλλο ένα επιχείρημα εναντίον της συγκεκριμένης πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι τα πάντα δεν είναι μόνο 'οικονομία'».