Μαζικά απολύονται οι καθαρίστριες από το νοσοκομείο της Ξάνθης

22/10/2013 13:28
Μαζικά απολύονται οι καθαρίστριες από το νοσοκομείο της Ξάνθης
Σε μαζικές απολύσεις προσωπικού προχώρησε η ανάδοχος εταιρία του έργου της καθαριότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, μειώνοντας τον αριθμό των καθαριστριών που απασχολούνται στο νοσοκομείο. 
 

Οι μέχρι πρότινος εργαζόμενες, περίπου 15 στον αριθμό, ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους την 1η Οκτωβρίου πέφτοντας στην κυριολεξία από τα… σύννεφα καθώς, όπως επισημαίνουν, πολλές εξ αυτών είχαν ως αποκλειστική και κύρια πηγή εσόδων τα 260 ευρώ που λάμβαναν τον μήνα για την τετράωρη απασχόλησή τους στην καθαριότητα του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά μάλιστα καταγγέλλουν πως το προσωπικό που απολύθηκε δεν «ήταν αρεστό» και ως εκ τούτου βρέθηκε στον δρόμο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 
 
Ανάμεσα στις απολυμένες καθαρίστριες και μια μητέρα δύο διαβητικών παιδιών, ο σύζυγος της οποίας έχει αποβιώσει, η οποία φυσικά πλέον μένει οικονομικά ξεκρέμαστη αναζητώντας μια νέα θέση εργασίας. «Κανένας από εμάς δεν είναι τακτοποιημένος ή βολεμένος. Αυτοί που έμειναν πίσω δεν ήταν καλύτεροι από εμάς, αλλά ίσως να είχαν καλύτερες γνωριμίες. Μητέρα δύο διαβητικών παιδιών βρέθηκε χωρίς δουλεία και αυτό είναι φρίκη» σημειώνει μια εκ των απολυμένων καθαριστριών. 
 
Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης, Αθανάσιος Μπαμπαλίδης σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή για την καθαριότητα του νοσοκομείου, εξηγεί πως «εμείς επαναπροσδιορίσαμε και επανεκτιμήσαμε τις ανάγκες μας και είδαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε μια μείωση της δαπάνης για την καθαριότητα». 
 
Όπως είναι γνωστό η καθαριότητα των χώρων του νοσοκομείου ανατίθεται σε ιδιώτη, μετά από διαγωνισμό, ενώ αυτή την περίοδο την έχει αναλάβει εταιρία από την Αλεξανδρούπολη. 
 
Ο εργολάβος προχώρησε σε μείωση του προσωπικού που απασχολεί μετά τη μείωση της αντίστοιχης δαπάνης από πλευράς του νοσοκομείου απολύοντας καθαρίστριες που μέχρι πρότινος απασχολούσε. 
 
«Η μείωση της δαπάνης εκτιμάται γύρω στο 25%» προσθέτει ο κ. Μπαμπαλίδης, ο οποίος σημειώνει πως η υπάρχουσα σύμβαση με τον εργολάβο έχει λάβει παράταση και πως άμεσα αναμένεται νέος διαγωνισμός. 
 
Ήδη από την πρώτη ημέρα της συρρίκνωσης του αριθμού των καθαριστριών παρατηρήθηκαν προβλήματα στην καθαριότητα του νοσοκομείου, με πολίτες να κάνουν λόγο για «βρώμικους» διαδρόμους και χώρους εντός του νοσοκομείου. «Υπήρχαν κάποια προβλήματα στην αρχή τα οποία όμως τώρα έχουν επιλυθεί» σχολιάζει ο κ. Μπαμπαλίδης, προσθέτοντας πως αυτά αποδίδονται στην αρχική αρρυθμία που προκλήθηκε από τη μείωση των καθαριστριών. 
 
Πηγή: thrakitoday.com