Δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας

18/10/2013 20:20
Δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας
Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου, η ELPEN θα πραγματοποιήσει δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας, με στόχο να συμβάλλει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.
 
Η δράση, υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας και κοινωνικής προσφοράς της ELPEN, και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση.
 
Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν δωρεάν στο πλαίσιο του 7ου ετήσιου ενημερωτικού συνεδρίου για την σκελετική υγεία, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52), από εξειδικευμένο προσωπικό, με 3 εξειδικευμένα υπερσύγχρονα μηχανήματα υπερήχων της ELPEN, τα οποία η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της για τις ανάγκες της κλινικής μελέτης OSTRIA.
 
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, μετρήσεις αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη και μετρήσεις χοληστερόλης από εθελοντές νοσηλευτές στο πλαίσιο της επιδημιολογικής μελέτης CHECK-POINT.
 
Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν παρουσία ειδικευμένων ιατρών, Ορθοπεδικών και Παθολόγων, οι οποίοι με βάση τις ενδείξεις που θα προκύπτουν από τις μετρήσεις θα συμβουλεύουν κάθε εξεταζόμενο αν θα πρέπει να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του για εξετάσεις και περαιτέρω έλεγχο.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επίσης ομιλία από Ορθοπεδικό, σχετικά με την οστεοπόρωση, την πρόληψη, την αντιμετώπισή της, τα νέα δεδομένα και τα οφέλη από την εφαρμογή κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας. Το κοινό που θα παρευρεθεί στην εκδήλωση θα έχει, επίσης, τη δυνατότητα να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες από πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες από επιστήμονες και ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και από τα ενημερωτικά έντυπα για την οστεοπόρωση, τα οποία έχουν δημιουργηθεί υπό την αιγίδα της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών.
 
Στο πρόγραμμα μετρήσεων οστικής πυκνότητας μπορούν να συμμετέχουν όλες οι γυναίκες και άνδρες από 45 ετών και άνω, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και ενήλικες σε χρόνια αγωγή με κορτιζόνη ή που έχουν οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης.
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο της μελέτης OSTRIA έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4.000 μετρήσεις, από το Μάρτιο 2012 έως σήμερα, σε 250 περίπου διαφορετικά κέντρα.
 
Λίγα λόγια για την OSTRIA, OSTeoporosis scReening tRial:
 
Eπιδημιολογική μελέτη μέτρησης της οστικής πυκνότητας σε Ελληνίδες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας. Η μελέτη έχει την έγκριση του ΕΟΦ αλλά και την έγκριση του FDA: http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01677637?term=ostria&rank=1
Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 4.000 μετρήσεις σε 250 περίπου διαφορετικά κέντρα. Η ανακοίνωση των πρώτων 4000 αποτελεσμάτων θα γίνει από την κα Παπαταξιάρχου στο 21ο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών στο Βόλο, 8-10/11/2013.
 
Λίγα λόγια για την επιδημιολογική μελέτη CHECK-POINT
 
Επιδημιολογική κλινική μελέτη μέτρησης οστικής πυκνότητας, αιμοσφαιρίνης, αρτηριακής πίεσης και λιπιδαιμικών παραμέτρων σε άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών. Η μελέτη ξεκινά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης 2013 και θα διαρκέσει 12 μήνες.