Τα όνειρα μας μας λένε πόσο υγιείς είμαστε!

17/10/2013 19:36
Τα όνειρα μας μας λένε πόσο υγιείς είμαστε!

Εσείς τι βλέπετε στον ύπνο σας; Ονειρεύεστε συχνά εφιάλτες ή δέχεστε επιθέσεις από αγνώστους; Ο,τι κι αν είναι αυτό που κυριαρχεί στα όνειρά σας, ένα είναι σίγουρο. Θα σας πούν με μεγάλη ακίβεια  το πόσο υγιείς είσαστε.

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", γιατροί, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές και αστρολόγοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποκωδικοποιήσουν τα όνειρά μας που, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, προδίδουν τα προβλήματα υγείας μας.  
 
Ο καθηγητής Τζιμ Χορν, ειδικός σε θέματα ύπνου από το Πανεπιστήμιο Loughborough της Βρετανίας υποστηρίζει πως τα χάπια για την πίεση (φάρμακα που βασίζονται σε β-αναστολείς) αλλάζουν έμμεσα την ισορροπία ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου και προκαλούν στη συνέχεια εφιάλτες. 
 
Σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα έξι χιλιάδων ατόμων, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση "Journal of Medicine" της Ολλανδίας, τα άσχημα όνειρα συνδέονται με μεταβολικές παθήσεις (καρδιολογικές και αναπνευστικές).
 
Άτομα με καρδιακή αρρυθμία έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να δουν στον ύπνο τους εφιάλτες και άτομα με πόνους στο στήθος έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να δουν εφιάλτες. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, που επιφέρουν μείωση στα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο. Άσχημα όνειρα που περιλαμβάνουν καταστάσεις θυμού και επιθετικότητας, πιθανόν να προειδοποιούν για επικείμενη ημικρανία. 
 
Όνειρα με βίαιες καταστάσεις -όπως για παράδειγμα, σας κυνηγούν, σας επιτίθενται- αλλά και η αυξημένη κινητικότητα (κλωτσάμε, πετούμε τα σκεπάσματα κλπ) μπορεί να προειδοποιούν για νόσο Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, νευρολογικά προβλήματα ή για απώλεια μνήμης μέχρι και δέκα χρόνια προτού παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα.
 
Ο καθηγητής Πάτρικ Μακναμάρα, νευρολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Βοστώνης εξέτασε την επίδραση των φαρμάκων που διαταράσσουν τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης, μίας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που παίζει καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση παράξενων ονείρων (αντικαταθλιπτικά, αντιβιοτικά, ορμόνες, αλκοόλ κ.α). Όσοι βλέπουν πολλά όνειρα, είναι ευάλωτοι σε ορμονολογικές διαταραχές ή μπορεί να εμφανίσουν χρόνιο πόνο. Όσοι, πάλι, ξυπνούν νωρίτερα από το... ξυπνητήρι τους, μπορεί να παραέφαγαν το βράδυ, να είναι υπέρβαροι, να έχουν στρες ή κατάθλιψη.
 
Ο ψυχολόγος Ίαν Γουόλας μελέτησε τα όνειρα σεξουαλικού χαρακτήρα που αυξάνονται καθώς γερνάμε και εμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά σε άτομα άνω των 60 ετών. Αυτά τα όνειρα δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα για την πραγματικότητα της σεξουαλικής ζωής (εσωτερικές συγκρούσεις, καταπιεσμένες επιθυμίες κλπ) αλλά συνδέονται με αυξημένα επίπεδα δημιουργικότητας. 
 
Κατά τη συνταξιοδότηση, επισημαίνει ο Αμερικανός ψυχολόγος, οι άνθρωποι αποκτούν νέες ασχολίες που εξηγούν την αύξηση του αριθμού των σεξουαλικών ονείρων που βιώνουν.