Τι σχέση μπορεί να έχουν τα οστά με την μνήμη;

17/10/2013 17:11
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα οστά με την μνήμη;
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα κόκαλα με τις γνωστικές λειτουργίες; Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τις γνωστικές λειτουργίες στο έμβρυο.
 
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη επηρεάζει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η μάθηση, το άγχος και η αίσθηση της κατάθλιψης.
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Gerard Karsenty, ο εγκέφαλος συνήθως αντιμετωπίζεται ως ένα όργανο που επηρεάζει τα υπόλοιπα και λιγότερο ως δέκτης των σημάτων που φτάνουν σ' αυτόν από τα άλλα όργανα, ανάμεσα στα οποία και τα κόκαλα.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Cell, η πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη είναι εκείνη που ευθύνεται για την επικοινωνία του εγκεφάλου με τα κόκαλα και η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών.
 
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι θεραπείες που θα βασίζονται στην οστεοκαλσίνη δεν θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον.
 
Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η οστεοκαλσίνη μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων, ρυθμίζει τη δραστηριότητα της ινσουλίνης και επηρεάζει επίσης την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός, την ισορροπία της γλυκόζης και την ανδρική γονιμότητα.
 
Νικόλαος Πρισκοπάκης,
Ορθοπαιδικός Χειρουργός