Αγώνας δρόμου για την παρασκευή του πρώτου χαπιού ινσουλίνης

10/10/2013 17:09
Αγώνας δρόμου για την παρασκευή του πρώτου χαπιού ινσουλίνης

Μάχη μεγατόνων μεταξύ της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας "Novo Nordisk" και της ισραηλινής "Oramed" για την τελειοποίηση του πρώτου φαρμάκου ινσουλίνης. Ποιά θα προλάβει και θα βγεί πρώτη στην αγορά με το πολυπόθητο σκεύασμα;

 

Σύμφωνα με το Reuters, ο δανέζικος γίγαντας "Novo Nordisk", με κύκλο εργασιών 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και η ισραηλινή εταιρεία "Oramed ", με κύκλο εργασιών μόλις 50 εκατομμυρίων δολαρίων, τελειοποιούν , η καθεμία, το δικό τους σκεύασμα προκειμένου να βγουν πρώτες στην αγορά με το πολυπόθητο χάπι. Οι επικεφαλής των δύο εταιριών , σε ανακοίνωσή τους επεσήμαναν ότι το μαγικό χάπι θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. 

Στόχος της επιστημονικής κοινότητας ήταν να καταφέρει να παρασκευάσει ένα χάπι έτσι ώστε οι ινσουλινοεξαρτώμενοι ασθενείς που φοβούνται τις ενέσεις , να μπορούν να λαμβάνουν την ινσουλίνη από το στόμα.  Σήμερα, για τους διαβητικούς (τύπου 1),  η ινσουλίνη χορηγείται με ένεση και δεν διασπάται πριν φτάσει στο αίμα. Το να μπορεί να λαμβάνει κάποιος ινσουλίνη από το στόμα θα έχει πιθανόν σημαντική επίδραση στη ζωή των ασθενών όχι μόνο με το να καταργεί την ανάγκη για ενέσεις αλλά επίσης και με το να προσφέρει μια πολύ πιο βολική μορφή θεραπείας. 
 
Η ισραηλινή "Oramed" βρίσκεται στη φάση αναζήτησης  εθελοντών για τη φάση 2 των κλινικών δοκιμών ενώ για την δανέζικη εταιρεία "Novo Nordisk"  έχουν ήδη ξεκινήσει οι δοκιμές αυτές. Σε όλο τον κόσμο, 370 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, εκ των οποίων, το 90% πάσχει από διαβήτη τύπου 2.