Άδωνις: "Δεν θα κλείσει καμία μονάδα μέχρι τον νέο ΕΟΠΥΥ"

10/10/2013 13:00
Άδωνις: "Δεν θα κλείσει καμία μονάδα μέχρι τον νέο ΕΟΠΥΥ"

Ο υπουργός Υγείας,Άδωνις Γεωργιάδης,διαβεβαιώνει για ακόμη μια φορά πως όλες οι μονάδες υγεία θα κρατήσουν τις πόρτες τους ανοιχτές μέχρι να ολοκληρωθούν οι αλλαγες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα κρατήσει ο υπουργός τις υποσχέσεις του ή μάλλον θα πραγματοποιηθούν οι φόβοι των εργαζομένων;

 

Οι φόβοι όλων των παραγόντων της υγείας το τελευταίο διάστημα εστιάζονται σχετικά με το αν θα μπει λουκέτο σε μονάδες υγείας μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο που θα δημιουργήσει νέες συνθήκες και νέες δομές στην  περίθαλψη. 
 
Οι εργαζόμενοι εντωμεταξύ βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα,καθώς θεωρούν ότι θα βρεθούν εκτός συστήματος μέχρι ο Άδωνις να αλλάξει και να καταργήσει όσα υπολογίζει. Ο υπουργός Υγείας βέβαια μιλώντας στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής διαβεβαίωσε ότι δε θα σφραγισθεί καμία μονάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση. 
 
Ωστόσο λίγες μέρες πριν σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους είχε εκφράσει αντίστοιχο φόβο για το πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο σύστημα. 
 
Το ζήτημα είναι πάντως ότι λουκέτα θα μπούνε και μάλιστα σε μονάδες (κέντρα Υγείας, πολυιατρεία, περιφερειακά ιατρεία) που θεωρούνται ….περισσευούμενες καθώς βρίσκονται πολύ κοντά σε άλλες. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια υπουργείου Υγείας- ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν λουκέτα και σε μονάδες που δε διαθέτουν δικά τους κτίρια, με το επιχείρημα να απαλλαγεί τι σύστημα από περιττά ενοίκια.
 
Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει φυσικά και κινητικότητα για χιλιάδες υπαλλήλους της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) οι οποίοι όχι μόνο μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν πόστο και υγειονομική μονάδα αλλά πιθανώς ακόμη και πόλη και χωριό. 
 
Η γεωγραφική πολυπλοκότητα της ελληνικής περιφέρειας με τα πολλά χωριά και τις κοντινές μικρές πόλεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις εκατοντάδων εργαζομένων στην  ΠΦΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ετοιμάζονται οργανωμένες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς ως μέτωπο κατά των αλλαγών.