Σε κλοιό η "μαφία" των νοσοκομείων

10/10/2013 12:06
Σε κλοιό η "μαφία" των νοσοκομείων
Αφετηρία για εξονυχιστικούς ελέγχους, ώστε να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα της μίζας στον τομέα της Υγείας, θέλει το υπουργείο να είναι η σύλληψη του προέδρου του συνδικάτου των εργαζομένων στο «Σωτηρία». 
 
Οι διάλογοι του συνδικαλιστή με τη διοικήτρια του νοσοκομείου, τους οποίους αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος», αποκαλύπτουν τη μεθοδικότητα του ενώ καταγράφεται η πρόθεσή του να στήσει στη συνέχεια επεισόδιο για να εκτονωθεί η κρίση. 
 
Ο μίτος της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν η διοικήτρια του νοσοκομείου Μαρία Καρρά έκλεισε το τηλέφωνο. Μαζί και το ραντεβού με τον συνδικαλιστή, στο σπίτι της στις 12:30 με 13:00.
 
Η συμφωνία είχε ως εξής: Εκείνος θα έπαιρνε 50.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Σωτηρία» θα έκαναν μερικές μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την τιμή των όπλων. Στη συνέχεια, θα σταματούσαν και η σύμβαση για την εκχώρηση ακινήτου από το νοσοκομείο θα προχωρούσε κανονικά.
 
Το χρήμα «έπεσε», όπως είχε συμφωνηθεί. Ο πρόεδρος του σωματείου έβαλε τα χαρτονομίσματα στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι η «δουλειά» θα γινόταν ομαλά. Η χαρά του όμως κράτησε ελάχιστα, καθώς τα χαρτονομίσματα αποδείχθηκε ότι ήταν προσημειωμένα.
 
«Αν τα δουν αυτά, θα σε σκοτώσω», τον προειδοποιεί η διοικήτρια. «Είναι δυνατόν, κυρία Καρρά;», της απαντά, δίνοντας την αίσθηση ότι γνωρίζει να χειρίζεται τέτοια θέματα.
 
Ο συνδικαλιστής είχε ρίξει από το Μάρτιο στο τραπέζι τη φράση «ανταποδοτικό όφελος», εξηγώντας μόλις δύο εβδομάδες πριν το συμβάν ότι εννοούσε χρήματα προς όφελός του.
 
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αναφέρουν κάθε υπόθεση εκβιασμού από συνδικαλιστές ή άλλους. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να έρθουν στο φως όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις, ούτως ώστε να αποθαρρυνθούν μελλοντικές υποθέσεις εκβιασμών. 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτιμάται πως σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις αναβάλλουν ή καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων, φοβούμενες τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. 
 
«Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή φοβήθηκα», δηλώνει στο «Έθνος» η διοικήτρια του «Σωτηρία» Μαρία Καρρά, «αλλά οι φόβοι μου υποχώρησαν όταν με καθησύχασε η αστυνομία. Δεν ζήτησα προστασία. Αλίμονο αν με την απειλή δεν προχωρούσαμε σε καταγγελία παράνομων πράξεων. Δεν θα λυνόταν ποτέ κανένα πρόβλημα».