"Όχι" λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί στην πρόταση Σουλιώτη

8/10/2013 12:29
"Όχι" λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί στην πρόταση Σουλιώτη
 Ένα ηχηρό "όχι" άφησαν να ακουστεί ως απάντηση οι νοσοκομειακοί γιατροί στην πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής,με επικεφαλής τον κ. Σουλιώτη, για τις "μεταρρυθμίσεις" στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι αντιδράσεις των γιατρών υπήρξαν έντονες...
 
Να σημειωθεί πως ηπρόταση αναφέρει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία ενιαίου δημοσίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εικοσιτετράωρη λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού ως δικαίωμα του πολίτη και όχι ως υποχρέωσή του αλλά και της κατ' οίκον φροντίδας όλων όσοι την έχουν ανάγκη. Δύο μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις γιατρών χαρακτήρισαν τις προτάσεις αόριστες και γενικόλογες και έθεσαν μια σειρά ερωτήματα και όρους για να προχωρήσει το σχέδιο ενός ενιαίου συστήματος σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
 
Οι γιατροί θέτουν ερωτήσεις
«Καμία απάντηση δεν δίνει η περιώνυμη Επιτροπή Σουλιώτη στο ερώτημα τι είδους πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να φτιαχτεί στη χώρα μας. Στα δύσκολα απαντά ότι πρόκειται για πολιτικό ζήτημα που δεν την αφορά, ενώ στα προφανή δίνει δύο-τρεις απαντήσεις και διαλέγει ο ενδιαφερόμενος όποια του αρέσει» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας. 
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ζητεί απαντήσεις σε τρία σημεία. Ερωτούν από ποια πηγή πρέπει να χρηματοδοτείται το σύστημα υγείας, αν θα πληρώνουν οι ασθενείς όταν κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας και αν θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι γιατροί του δημόσιου συστήματος.
 
Η άποψη του κ. Βαρνάβα είναι ότι το σύστημα υγείας πρέπει να χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι ασθενείς δεν πρέπει να πληρώνουν «αφού έχουν ήδη πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και της φορολογίας στο εισόδημά τους». Καταλήγοντας απαντά στο τρίτο ερώτημα που έχει θέσει προτείνοντας οι γιατροί σε αυτό το σύστημα να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 
Ανάλογη είναι και η άποψη της προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κυρίας Ματίνας Παγώνη. «Η εισήγηση είναι γενική και αόριστη. Πρόκειται για μια έκθεση ιδεών. Θέλουμε συγκεκριμένα πράγματα. Αν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εφαρμοστεί σωστά, τότε τα νοσοκομεία δεν θα έχουν αναμονή, ουρές και ράντζα». Η κυρία Παγώνη διαφωνεί με τα κυκλικά ωράρια των γιατρών και προσθέτει: «Οι γιατροί των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, αλλιώς δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα».
 
«Ναι» υπό προϋποθέσεις
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ τάσσονται υπέρ της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στον Οργανισμό υπό τις εξής προϋποθέσεις: να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από 8% που είναι σήμερα και να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών, ενοποίηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ένα ενιαίο σύστημα, μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας με σκοπό να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης, μαζί με τα ιατρεία των συμβεβλημένων, προς τα δημόσια νοσοκομεία.
 
Επίσης τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τη νοσοκομειακή περίθαλψη και εξίσωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ.
 
Τέλος, δηλώνουν ότι στηρίζουν τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού αλλά δεν θα δεχθούν πρόταση που θα περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών σε ειδικευμένους γιατρούς.