Το κρασί "διώχνει" την κατάθλιψη;

7/10/2013 11:28
Το κρασί "διώχνει" την κατάθλιψη;
Μερικά ποτηράκια κρασί την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης,σύμφωνα με ισπανούς ερευνητές.
 

Οι ισπανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Παμπλόνα υποστηρίζουν πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, και ειδικότερα κρασιού, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

 
Όσοι καταναλώνουν από δύο έως επτά μικρά ποτηράκια κρασιού την εβδομάδα, έχουν 32% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κατάθλιψη, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν ποτέ αλκοόλ.
 
Στην έρευνα, που μελετούσε τη σχέση της μεσογειακής διατροφής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, συμμετείχαν 5.505 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών στην Ισπανία.
 
Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από κατάθλιψη όταν ξεκίνησε η έρευνα.
 
Μετά από περίοδο μελέτης της συμπεριφοράς και της υγείας τους για περίπου επτά χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 443 είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνοι που έπιναν κατά μέσο όρο κάθε μέρα 5-15 γραμμάρια αλκοόλ, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου.
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.