Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις στην Υγεία

4/10/2013 10:21
Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις στην Υγεία
Αλλάζουν όλα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των ασφαλισμένων, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών που εργάζονται σε Κέντρα Υγείας, πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και περιφερειακά ιατρεία, σύμφωνα με το νέο σχέδιο - πρόταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής, που θα παραδοθεί στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάση, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
 

Με βάση την πρόταση, όλοι οι γιατροί γίνονται πλήρους απασχόλησης με οκτάωρο, ενώ μένει να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο εάν θα δοθεί σε όλους το δικαίωμα να έχουν ιδιωτικό ιατρείο ή να απαγορευθεί σε όλους. Όλες οι μονάδες Υγείας εντάσσονται τελικά στο ΕΣΥ, με κυρίαρχο ρόλο στις υγειονομικές περιφέρειες, ενώ τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. 
 
Επίσης, δίνεται το δικαίωμα το δημόσιο σύστημα να συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες που θα καλύπτουν τα κενά, ενώ  εισάγεται και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που θα χορηγεί και παραπεμπτικά για εξειδικευμένες υπηρεσίες στα νοσοκομεία. Χωρίς παραπεμπτικό δεν θα μπορεί κανείς να μπει σε νοσοκομείο.