Στα δικαστήρια στέλνουν οι ιδιωτικές κλινικές τον ΕΟΠΥΥ

4/10/2013 11:33
Στα δικαστήρια στέλνουν οι ιδιωτικές κλινικές τον ΕΟΠΥΥ
Τη δικαστική οδό επιλέγουν πλέον οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να διεκδικήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο τους. Παράλληλα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, μετακυλίοντας σε αυτήν την περίπτωση τη δαπάνη για τυχόν νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που θα υποχρεώνονται να πληρώνουν τοις μετρητοίς και να διεκδικούν τα χρήματα στη συνέχεια από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), ο Οργανισμός οφείλει στις ιδιωτικές κλινικές 535 εκατ. ευρώ για νοσήλια των ασφαλισμένων του για το διάστημα 2006 - 2011, περί τα 60 εκατ. για τιμολόγια του 2012 ενώ το 2013 έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές που φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ. Μόλις την  περασμένη Τετάρτη εξοφλήθηκαν μέρος των οφειλών (περί τα 30 εκατ. ευρώ) του Φεβρουαρίου του 2013.
 
Τα προβλήματα του κλάδου αλλά και στα... παράδοξα του ΕΟΠΥΥ αναδείχθηκαν την Πέμπτη  από το ΔΣ του ΣΕΚ. Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Ανδρέας Καρταπάνης αναφέρθηκε σε «συνεχείς αθετήσεις υπογεγραμμένων συμφωνιών που αποφασίζονται και διατάσσονται» από τον ΕΟΠΥΥ ενώ κατήγγειλε ότι «δίδονται από τους αρμόδιους πλασματικά στοιχεία στην τρόικα προκειμένου να ληφθούν μέτρα εναντίον του κλάδου της ιδιωτικής υγείας».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, μείζον θέμα αποτελεί η έλλειψη υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία για την εκκαθάριση των οφειλών. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του ΟΓΑ ο οποίος χρωστάει περίπου 114 με 117 εκατ. ευρώ και από το ποσό αυτό, έχει ενταλματοποιήσει μόλις 7 εκατ. ευρώ και έχει εκκαθαρίσει τα  2 εκατ. ευρώ. Επικαλέστηκε μάλιστα δήλωση του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα, σύμφωνα με την οποία χρειάζονται 116 μήνες για να γίνει η εκκαθάριση των τιμολογίων!
 
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών κ. Βασίλης Αποστολόπουλος,  τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή και αντοχή», προσθέτοντας πως έχει στοχοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, «ένας υγιής επιχειρηματικός πυρήνας» όπως τον χαρακτήρισε,  και με δεδομένο ότι το έλλειμμα της χώρας προέρχεται από τον δημόσιο τομέα.