Κόκκινο "χτυπά" η αγωνία των εργαζομένων στον ΕΟΠΠΥ

3/10/2013 12:34
Κόκκινο "χτυπά" η αγωνία των εργαζομένων στον ΕΟΠΠΥ

"Κλείδωσαν" επιτέλους οι αλλαγές στον νέο ΕΟΠΥΥ και η κυνέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μην διαρρεύσει η παραμικρή πληροφορία. Να υπενθυμίσουμε πως ο νέος ΕΟΠΥΥ αγορά στις μετατροπές των των πολυιατρείων και των κέντρων υγείας. Στο μεταξύ η αγωνία των εργαζομένων βρίσκεται στο ζενίθ.

 

Στα… κάγκελα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Δηλαδή εκείνοι που εργάζονται σε πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), στα περιφερειακά ιατρεία αλλά και στα Κέντρα Υγείας. 
 
Το βασικό σχέδιο και οι κινήσεις για τη δημιουργία του νέου ΕΟΠΥΥ που θα περιλαμβάνει όλες τις μονάδες υγείας ενοποιημένες, έχει ουσιαστικά αποφασισθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές. Η πρόταση που ετοιμάζεται από την ειδική επιστημονική επιτροπή πιθανώς και να συμπληρώσει απλά κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου.
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις τελευταίες ώρες η φήμη έχει διαρρεύσει με ταχύτητα …φωτός και στα γραφεία διαφόρων συνδικαλιστικών φορέων της υγείας οι οποίοι ψάχνουν εναγωνίως να βρουν το σχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη. 
 
Πάντως βέβαιο θεωρείται ότι το επόμενο μεγάλο κύμα της κινητικότητας θα προέρχεται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου σήμερα στον ΕΟΠΥΥ ανήκουν περίπου 10.000 εργαζόμενοι. 
 
Εξάλλου πληροφορίες σημειώνουν ότι ο κύβος ερρίφθη και η απόφαση της κυβέρνησης  είναι να βάλει λουκέτο σε εκείνες τις μονάδες υγείας που δε βρίσκονται σε ιδιόκτητα κτίρια. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ συχνά πυκνά διαμαρτύρεται ότι καταβάλει 20 εκατ. ευρώ σε ενοίκια ετησίως. Ποσό που η κυβέρνηση εναγωνίως θέλει να γλιτώσει. 
 
Στο μεταξύ ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη ο νέος ΕΟΠΥΥ θα έχει ετοιμασθεί. Και πώς να μην έχει ετοιμασθεί αφού η τρόικα πιέζει για το νέο κύμα της κινητικότητας έως το τέλος του χρόνου παρά τις παρατάσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση.