Νέες τιμές φαρμάκων!

3/10/2013 12:02
Νέες τιμές φαρμάκων!

Τις νέες τιμές φαρμάκων δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας. Τα φάρμακα θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση κι ο κατάλογος ορίζει τις ασφαλιστικές τιμές οι οποίες θα δίνονται ως αποζημίωση για κάθε φάρμακο από το Ταμείο ανεξάρτητα από τη λιανική τιμή πώλησης. Το ζήτημα όμως είναι πόσο θα χρεώνονται οι ασθενείς.

 

Από 0,1 έως και 43% μειώσεις σε τιμές φαρμάκων περιλαμβάνει η νέα θετική λίστα που γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει και τις τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων. 
 
Και το ζήτημα είναι ότι ο θετικός κατάλογος με τα φάρμακα περιέχει και νέες δραστικά μειωμένες τιμές αποζημίωσης των σκευασμάτων που φθάνουν επίσης το 43% σε σχέση με το παρελθόν.
 
Να σημειωθεί ότι αν οι ασθενείς επιλέξουν να αγοράσουν πρωτότυπο φάρμακο που έχει χάσει την πατέντα του θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή έως τη λιανική τιμή του προϊόντος. Αντίθετα εάν επιλέξουν γενόσημο θα πληρώνουν το μισό της συμμετοχής δηλαδή 12,5% από 25% με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. 
 
Στη θετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 7.600 σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών,  όπως  και 1.223 σκευάσματα  νέων γενοσήμων που τιμολογήθηκαν με τα Δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013 όχι όμως και καινοτόμα τα οποία προς στιγμήν έμειναν στην άκρη έως ότου αξιολογηθούν.