Σωτηρία για μικρό βρέφος με διπλό κεφάλι

27/9/2013 12:34
Σωτηρία για μικρό βρέφος με διπλό κεφάλι

Μια από τις πιο σπάνιες και λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιηθήκε στο Αφγανιστάν,όπου γιατροί αφαίρεσαν ένα δεύτερο κεφάλι το οποίο μεγάλωνε στην πίσω πλευρά του κρανίου ενός βρέφους τριών μηνών.

 

Η αγροτικής καταγωγής μητέρα του μωρού γέννησε το καλοκαίρι δίδυμα κοριτσάκια,το ένα εκ των οποίων,η Ασρί Γκιούλ(η ερμηνεία του ονόματος: "Νέο Λουλούδι") εισήχθη αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης Τζαλαλαμπάντ ,διότι παρουσίαζε μια σπάνια γενετική ανωμαλία.

"Είχε ένα δεύτερο κεφάλι ενωμένο στο κρανίο της. Το αφαιρέσαμε», εξήγησε σήμερα ο επικεφαλής χειρουργός του νοσοκομείου, Άχμαντ Ομπάιντ Μοτζαντίντι, μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.
 
Η εγχείριση πήγε καλά, όμως η κατάσταση του βρέφους παραμένει ακόμη ανησυχητική, πρόσθεσε.
 
"Οι γιατροί της έσωσαν τη ζωή, τους ευχαριστώ», δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας του βρέφους, ο Νεματουλάχ. Η δίδυμη αδελφή της Άσρι Γκιουλ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας.
 
Μετά από τρεις δεκαετίες πολέμου, το Αφγανιστάν έχει σοβαρές ελλείψεις όσον φορά τις ιατρικές υποδομές του. Τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στη χώρα, στα πλαίσια της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το 2001, βοήθησαν να ανοίξουν ή να ανακαινιστούν πολλά νοσοκομεία και κλινικές σε όλη τη χώρα.