Διώχνουν την κατάθλιψη φέρνουν τον διαβήτη

25/9/2013 20:02
Διώχνουν την κατάθλιψη φέρνουν τον διαβήτη
Τα άτομα που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Χολτ, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση 22 δημοσιευμένων μελετών επί του θέματος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αντικαταθλιπτικά και στο διαβήτη τύπου 2, αν και τόνισαν ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως τα συγκεκριμένα φάρμακα οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου.
 
Όπως εκτιμούν, είναι πιθανό όσοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά να εμφανίζουν αύξηση του σωματικό τους βάρος, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Κάτι τέτοιο, συνεχίζουν, ενδεχομένως να σημαίνει ότι τα ίδια φάρμακα παρεμβαίνουν και διαταράσσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
 
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν επιδρούν όλα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν αναφέρουν αν κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών ή ασθενών συνοδεύεται από υψηλότερο κίνδυνο.
 
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και οι γιατροί που συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν τους ασθενείς για τυχόν εμφάνιση προειδοποιητικών συμπτωμάτων του διαβήτη.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο διαβήτης μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή αιματολογική εξέταση και να αποφευχθεί με την κατάλληλη διατροφή, τον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη σωματική άσκηση. Η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει σημειώσει σημαντική άνοδο διεθνώς τα τελευταία χρόνια.