Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για τα φάρμακα

24/9/2013 12:45
Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για τα φάρμακα

Ηλεκτρονικά  προειδοποιητήρια για το πως θα συνταγογραφεί κάθε γιατρός στέλνει το υπουργείο Υγείας βάζοντας με αυτόν τον τρόπο όρια στις συνταγογραφικές συνθήκες.Ποιές είναι οι προειδοποιήσεις του υπουργείου και ποιοί αντιδρούν;

 

Οι γιατροί που γράφουν φάρμακα για τον ΕΟΠΥΥ  λαμβάνουν από δω και πέρα ειδικά ηλεκτονικά σημειώματα,τα οποία θα τους προειδοποιούν για το ποσοστό συνταγογράφησης πρωτότυπων αλλά και γενόσημων φαρμάκων.Τα ραβασάκια καταφθάνουν στους γιατρούς μέσω του συστήματος e-ΔΑΠΥ όπου καταχωρούν τις συνταγέςγια τους ασφαλισμένους.

Βέβαια,όπως όλες οι πρωτοβουλίες του υπουργείου που βασίζονται στην προχειρότητα, τα στοιχεία που φτάνουν στους γιατρούς δεν είναι πάντοτε ακριβή μιας και το σύστημα ενσωματώνει τόσο το γενόσημο όσο και το πρωτότυπο φάρμακο.Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που η συγκεντρωτική λίστα φτάνει πριν ακόμα κλείσει ο μήνας.

Οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων τονίζουν ωστόσο πως το συγκεκριμένο σύστημα αποσκοπεί αποκλειστικά στο να ασκήσει πίεση στους γιατρούς να συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα,ώστε να αυξηθεί το ποσοστό διαθεσής τους,όπως συμφώνησε ο΄Άδωνις Γεωργιάδης με την τρόικα.Για την ακρίβεια ό ίδιος ο υπουργός έχει δεσμευτεί πως μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των γιατρών που παραβατούν με τα φάρμακα.

Ενδεικτικά ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έγραφαν εξετάσεις ακόμη και σε νεκρούς, γι αυτό και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του Υγειονομικού Φορέα, της ΗΔΙΚΑ (της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) και του ΣΔΟΕ.
 
Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, από τον ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι οι ειδικότητες που πρωταγωνιστούν στην παράνομη συνταγογράφηση είναι οι ορθοπεδικοί, οι παθολόγοι και οι καρδιολόγοι, ενώ ο αριθμός τους ανέρχεται σε 87, το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο στη Λάρισα ένας ορθοπεδικούς είχε παραπεμπτικά αξίας 400.000 ευρώ σε ένα μήνα. 
 
Από την ΗΔΙΚΑ, διαπιστώθηκε πως περίπου 60 γιατροί εμφανίζονται να συνταγογραφούν σε νεκρούς φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις. Παράλληλα, πηγή πληροφοριών για γιατρούς που κινούνται εκτός νομιμότητας αποτελεί και το ΣΔΟΕ. 
 
Πάντως οι δηλώσεις Άδωνι για γιατρούς που παραβατούν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πατούλης μιλά για λάσπη κατά των γιατρών ενώ συμπληρώνει ότι πρόκειται για συνήθη τακτική όταν οι γιατροί ζητούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ. 
 
Όπως σημειώνει: "Η επικοινωνιακή λάσπη εναντίον των γιατρών που αποτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα τέχνασμα εξαγνισμού των ηθικών εγκλημάτων που διέπρατταν κάποιες διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ απέναντι στο Ιατρικό Σώμα, πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα. 
 
Ένας Ασφαλιστικός Φορέας που δεν πληρώνει τους γιατρούς, που τους κοροϊδεύει εδώ και χρόνια, είναι κατάπτυστο να διαπομπεύει τους λειτουργούς Υγείας για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη από τη δική του ασυνέπεια και να στρέψει τους πολίτες εναντίον των γιατρών.
 
Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι από την αρχή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ κάθε φορά που συζητείται το θέμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των ιατρών, οι Διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αναφέρονται παγίως σε  ανεξέλεγκτη συνταγογραφήση των ιατρών και τα στοιχεία που τελικά δίδονται στην δημοσιότητα ύστερα από τις πιέσεις του ΙΣΑ είναι ότι από τους 65.000 γιατρούς που συνταγογραφούν στην Ελλάδα ως πιστοποιημένοι και συμβεβλημένοι, μόνο 11 παραβάτες ιατροί τιμωρούνται για την υπερσυνταγογράφηση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο από αυτούς τους 11, μόνο σε 1 αφαιρέθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης δια παντός, δηλαδή σε ένα ποσοστό στο 0,0000154%."