Η βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

20/9/2013 22:06
Η βιταμίνη Β μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Νέα μελέτη κινέζων επιστημόνων υποστηρίζει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β, περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 7%.
 
Εξετάζοντας τα αποτελέσματα 14 κλινικών δοκιμών, όπου είχαν συμμετάσχει περίπου 55.000 εθελοντές, οι ειδικοί του Πανεπιστημιου Ζενγκζου, διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης Β, αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%. Προηγούμενες μελέτες, είχαν παρουσιάσει αντικρουόμενα ευρήματα ως προς το κατά πόσο η βιταμίνη Β μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική προστασία ενάντια σε εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια.
 
Η βιταμίνη Β, αποτελεί μια ομάδα οκτώ βιταμινών (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 ή φυλλικό οξύ, Β12), που εντοπίζονται ενισχυμένες σε ψάρια (π.χ. ο τόνος), κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.
 
Όπως είδαν οι επιστήμονες, η λήψη βιταμίνης Β οδηγούσε σε χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης - του θειούχου αμινοξέος που αποτελεί δείκτη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 
Οι ερευνητές, παρατήρησαν ωστόσο, ότι η βιταμίνη Β9 ή αλλιώς το φυλλικό οξύ, έτεινε να «φρενάρει» τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β. Είδαν επίσης, ότι η Β12 σε μεγάλες δόσεις, δεν φάνηκε να έχει κάποια επίδραση ως προς τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
 
«Βάσει των ευρημάτων της ανάλυσής μας, φαίνεται ότι τα επίπεδα ομοκυστεΐνης έπεφταν χάρη στη βιταμίνη Β, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου» αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
 
Από την πλευρά του ο δρ Σου Γιουμινγκ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, τόνισε ότι: «η ικανότητα της βιταμίνης Β να περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, θα μπορούσε να επηρεαστεί από μια σειρά άλλων παραγόντων όπως για παράδειγμα, τον ρυθμό απορρόφησής της από τον οργανισμό, την συγκέντρωση φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 στο αίμα και το κατά πόσο κάποιος πάσχει από ηπατική νόσο ή υπέρταση».
 
Παλαιότερες μελέτες, είχαν επίσης δείξει ότι η βιταμίνη Β3 μπορεί να ενισχύσει την διαδικασία της ανάρρωσης ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
ΠΗΓΗ tovima.gr