Μήπως έχετε πέτρες στη χολή;

12/9/2013 20:15
Μήπως έχετε πέτρες στη χολή;
Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται από πέτρες στη χολή. Οι χολόλιθοι σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη, η οποία βρίσκεται κάτω από το συκώτι στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς. 
 

Η χοληδόχος κύστη είναι μια ασκοειδής δομή που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και είναι προσκολλημένη σε αυτό. Το συκώτι παράγει μια ουσία που ονομάζεται χολή, η οποία περνά και συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη. Το μέγεθος των χολολίθων κυμαίνεται από πολύ μικρό (όσο ένας κόκκος άμμου) μέχρι μεγάλο (όσο μια μπάλα του γκολφ). Υπάρχουν δύο τύποι χολολίθων, οι πέτρες χοληστερόλης και οι πέτρες χρωστικών ουσιών. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ένα μόνο χολόλιθο ενώ άλλοι περισσότερους από έναν ταυτόχρονα. Ασθενείς που βιώνουν συμπτώματα από πέτρες στη χολή, απαιτείται συνήθως να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Στην περίπτωση όμως, όπου δεν υπάρχουν συμπτώματα, τότε δεν χρειάζεται θεραπεία.

 
Συμπτώματα Εάν δημιουργηθεί απόφραξη σε έναν αγωγό από μια πέτρα στη χολή, σημεία και συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε:
 
Ξαφνικό και γρήγορο πόνο που εκτείνεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς σας
Ξαφνικός πόνος στο κέντρο της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από το στέρνο
Πόνος στην πλάτη
Πόνος στο δεξί ώμο
Ο πόνος από τις πέτρες μπορεί να διαρκέσει από αρκετά λεπτά έως μερικές ώρες.
 
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Ζητήστε άμεση φροντίδα εάν εμφανίσετε σημεία και συμπτώματα μιας σοβαρής επιπλοκής χολολίθων, όπως:
 
Οξύς κοιλιακός πόνος, δεν μπορείτε να καθήσετε ή να βρείτε μια άνετη θέση
Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών
Υψηλός πυρετός με ρίγη
Αιτίες Δεν είναι σαφές τι προκαλεί χολολιθίαση, οι γιατροί πιστεύουν ότι οι χολόλιθοι μπορεί να προκύψουν όταν:
 
Η χολή περιέχει πάρα πολλή χοληστερόλη. Κανονικά, η χολή περιέχει αρκετά χημικά για να διαλύσει τη χοληστερόλη που εκκρίνεται από το ήπαρ. Αν όμως το συκώτι εκκρίνει περισσότερη χοληστερίνη από τη χολή σας μπορεί να διαλύσει, η περίσσεια χοληστερόλης μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους και τελικά πέτρες. Επίσης, η χολή μπορεί να περιέχει πάρα πολύ χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ορισμένες συνθήκες προκαλούν το συκώτι να εκκρίνει πάρα πολύ χολερυθρίνη, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος, των χοληφόρων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και ορισμένες διαταραχές του αίματος. Η περίσσεια χολερυθρίνης συμβάλλει στο σχηματισμό χολόλιθων. Αν η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει πλήρως ή αρκετά συχνά, αυτό συμβάλλει στο σχηματισμό χολολίθων.
 
Πηγή boro.gr