Ο πόλεμος γιατρών και Άδωνι καλά κρατεί!

28/8/2013 12:07
Ο πόλεμος γιατρών και Άδωνι καλά κρατεί!
Δεν λέει να κοπάσει ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατών και Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας-καθόλου τυχαία την δεδομένη στιγμή-από την ηγεσία του υπούργείου υγείας σχετικά με  την υπερσυναγογράφηση.
 
ο υπουργός ακολουθώντας την γνωστή τακτική των πολιτικών να αποκαλύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία για έναν κλαδο λίγο πριν τις σαρωτικές αλλαγές των νέων μέτρων,ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο της υγείας και να αθετήσει κι άλλες υποσχέσεις του.
 
Για το λόγο αυτό οι συνδικαλιστές γιατροί ζητούν ονόματα εδώ και τώρα μετά τις αποκαλύψεις Άδωνι για περιπτώσεις γιατρών,οι οποίοι έχουν στήσει επιχειρήσεις με αμέτρητες συνταγές φαρμάκων και κερδοσκοπούν εις βάρος του δημοσίου.
 
Από την άλλη οι γιατροί (ΕΝΙ,ΕΟΠΥΥ και ΙΣΑ) ζητούν ονόματα ώστε να μην διασύρεται ολόκληρος ο κλάδος.Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε και στον εισαγγελέα σχετικά.
 
Ωστόσο η αλήθεια για την υπερσυνταγογράφηση φαίνεται ότι είναι καλά κρυμμένη στα αρχεία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όπου οι ιθύνοντες της εταιρείας του δημοσίου της ΗΔΙΚΑ γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος γιατρός συνταγογραφεί και τι. 
 
Πολλές περιπτώσεις πάντως διαφθοράς και απάτης με φάρμακα είναι σε γνώση και των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών. Σε γνώση του κλάδου όμως είναι και το γεγονός ότι πολλοί γιατροί, ειδικά όσοι υπηρετούν σε μικρές υγειονομικές μονάδες και σε χωριά, είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν αμέτρητα σκευάσματα επειδή δεν υπάρχει άλλο ιατρείο ή νοσοκομείο σε κοντινή απόσταση. 
 
Ενδεικτική είναι η περιγραφή που κάνει γιατρός από την Κρήτη σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα εξηγώντας γιατί ο ίδιος μπορεί να εμφανιστεί να υπερσυνταγογραφεί ενώ στην ουσία καλύπτει ανάγκες μεγάλου πληθυσμού. 
 
“Εργάζομαι ως  γιατρός γενικής ιατρικής σε Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου στην Κρήτη.
Καθημερινά συνταγογραφώ για 40-50 ασθενείς κυρίως τρίτης ηλικίας.
Η πλειοψηφία αυτών λαμβάνει χρόνια αγωγή με περισσότερα από τρία φάρμακα.
Για να ανταπεξέλθω στο φόρτο εργασίας που επιβάλει η χρονοβόρος ηλεκτρονική συνταγογράφιση, εκδίδω τρίμηνες συνταγές για τους περισσότερους ασθενείς.
 
Κάθε ηλεκτρονική συνταγή “χωράει” τρία φάρμακα.
Άρα για έναν ασθενή που λαμβάνει τέσσερα φάρμακα εκδίδονται 2 συνταγές επί 3 ίσον  6 για το τρίμηνο. (Έτσι τις μετρά η  εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά τις εμφανίζει όλες στον ίδιο μήνα!!!).
Κάθε μέρα εξυπηρετώ “συνταγογραφικά” 40 περίπου ασθενείς.
Συνεπώς 40(ασθενείς) Χ 6(2  τρίμηνες συνταγές ανά ασθενή) Χ 22 εργάσιμες ημέρες = 5800 συνταγές
Έτσι λοιπόν βγαίνουν τα νούμερα τα οποία ο ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός και οι αδιάβαστοι δημοσιογράφοι βαφτίζουν “ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ” σημειώνει ο γιατρός από την Κρήτη.