Όρια μπαίνουν στις συνταγογραφήσεις των γιατρών!

26/8/2013 13:04
Όρια μπαίνουν στις συνταγογραφήσεις των γιατρών!
Πλαφόν στις συνταγογραφήσεις ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο υγείας προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο υπερσυνταγογράφησης αλλά και να προωθηθούν τα γενόσημα.
 
Το πάρτυ που ακόμη συνεχίζεται στους κύκλους των ιατρών παρά τα σκληρά μέτρα φαίνεται να μην έχει τέλος.Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για γιατρούς που φέρονται να υπερσυνταγογραφούν ή να προωθούν φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών.Προμηνύουν ουσιαστικά νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας στο πλαίσιο της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
 
Άλλωστε καιρό τώρα  οι τροϊκανοί ζητούν επανειλλημένα  από την κυβέρνηση να θέσει όρια στα φάρμακα που θα έχει δικαίωμα κάθε γιατρός να συνταγογραφεί. 
Εκτός από τα γενόσημα φάρμακα που σύντομα όλο το ιατρικό σώμα θα υποχρεούται να συνταγογραφεί σε ποσοστό 60% για να μην τεθεί εκτός ΕΟΠΥΥ, μελετάται και να τεθεί πλαφόν στο ποσό που θα έχει στη διάθεσή του μηνιαίως ο κάθε γιατρός ξεχωριστά. 
 
Πρόταση που είχε ξανασυζητηθεί στο παρελθόν άλλα έπεσε στο κενό καθώς θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε. Και αυτό διότι αν «έκλεινε» το πλαφόν σε έναν γιατρό, οι ασθενείς που θα τον επισκετπνταν στο τέος του μήνα δε θα μπορούσαν να πάρουν τι;Τις συνταγές τους.
 
Έτσι θα αναγκάζονταν να επισκεφθούν άλλο γιατρό γεγονός που σημαίνει νέα χρήματα για επίσκεψη. 
Κάτι που θα επιβάρυνε επιπλέον τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται να βάλει νέους νόμους και κανόνες στα φάρμακα που θα χορηγούν οι γιατροί, αξιοποιώντας δεόντως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ένα σύστημα που έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει όσους γιατρούς ξεπερνούν το συνηθισμένο όριο φαρμάκων, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
 
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το αυτόματο σύστημα που διαθέτει η πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε να μπλοκάρονται εκείνοι οι γιατροί που …ξεφεύγουν από τα όρια.  
 
Από την άλλη σάλο έχουν προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο οι πληροφορίες που θέλουν τον Άδωνι Γεωργιάδη να δίνει μπόνους και κίνητρα στους φαρμακοποιούς που προωθούν τα γενόσημα αλλά αντίθετα να τιμωρεί τους γιατρούς που δε θα αγγίζουν το ανώτατο ποσοστό συνταγογραφησης γενοσήμων. Ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες, Ενώσεις και Σύλλογοι γιατρών ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν σχετικά στον υπουργό Υγείας.  
 
Και μέχρι να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα οι γιατροί ζητούν εδώ και τώρα ονόματα και διευθύνσεις όσων διασύρουν όλο το ιατρικό σώμα με τις παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις τους. 
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτρέπουν ταυτόχρονα τον υπουργό Υγείας αλλά και τις αρμόδιες αρχές να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους επίορκους ενώ καλούν τον υπουργό να «προστατεύσει το Ιατρικό Σώμα από τη συλλήβδην στοχοποίησή του».