Πώς να αντιμετωπίσετε τις καλοκαιρινές αλλεργίες

19/8/2013 15:47
Πώς να αντιμετωπίσετε τις καλοκαιρινές αλλεργίες
Στις αλλεργίες ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Ως αλλεργιογόνα μπορούν να δράσουν ορισμένες τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά ή οι φράουλες, ορισμένα φάρμακα, καλλυντικά, η γύρη, φτερά και τρίχες διαφόρων ζώων, η σκόνη κ.ά.
 
Τί προκαλεί τις αλλεργίες το καλοκαίρι;
 
Όπως την άνοιξη έτσι και το καλοκαίρι η γύρη αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης αλλεργιών. Φαγούρα στα μάτια και ρινική καταρροή είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της αλλεργίας. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα κορτικοστεροειδές ή κάποιο άλλο φάρμακο που θα σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα των αλλεργιών.
 
Για τα τσιμπήματα των εντόμων:
 
Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά αποτελεσματικά φάρμακα για τις αλλεργίες, η σωστή χρήση των οποίων εξασφαλίζει, στις περισσότερες περιπτώσεις, έλεγχο των συμπτωμάτων και άριστη ποιότητα ζωής. Τα κυριότερα φάρμακα είναι τα αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά, αποσυμφορητικά και βρογχοδιασταλτικά. Για μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση η ένεση αδρεναλίνης κρίνεται απαραίτητη (αν έχετε) διαφορετικά επισκεφθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο.
 
Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα θα πρέπει να αφαιρέσετε το κεντρί. Η χρήση πάγου στην περιοχή του τσιμπήματος βοηθά στη μείωση του πρηξίματος.
 
Χρησιμοποιήστε τοπικά κρέμα υδροκορτιζόνης, για τον πόνο και τον κνησμό.
 
Αντισταμινικά χάπια μπορεί επίσης να καταπραϋνουν τη φαγούρα.
 
Ακολουθήστε ορισμένες συμβουλές για να αποφύγετε τις αλλεργίες του καλοκαιριού:
 
Προσπαθήστε να παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους όταν υπάρχει στην ατμόσφαιρα υψηλή συγκέντρωση γύρης.
 
Καθαρίστε τα φίλτρα αέρα στο σπίτι σας αρκετά συχνά.
 
Πλύνετε τις κουβέρτες και τα σεντόνια με ζεστό νερό για την εξάλειψη των ακάρεων της σκόνης καθώς και άλλων αλλεργιογόνων.
 
Φοράτε μάσκα όταν κουρεύουν το γκαζόν σας για να αποφύγετε γύρη των χόρτων.
 
Κρατήστε την υγρασία στο σπίτι σας μεταξύ 30% και 50% για την πρόληψη της ανάπτυξης των ακάρεων της σκόνης.
 
Τα ακάρεα της σκόνης αναπτύσσονται σε θερμές, υγρές θερμοκρασίες και φωλιάζουν σε κρεβάτια, υφάσματα και χαλιά. Υπολειμμάτων τους μπορεί να βρίσκονται στον αέρα, προκαλώντας φτέρνισμα και ρινική καταρροή.
 
Συμπτώματα αλλεργίας
 
Καταρροή
 
Δακρύρροια
 
Φτάρνισμα
 
Βήχας
 
Φαγούρα στα μάτια και τη μύτη
 
Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
 
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα έντομα συνήθως προκαλούν ήπια συμπτώματα, όπως κνησμό και τοπικό οίδημα. Αλλά σε ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση, με πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας, ζάλη, ναυτία και σοκ. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια.
 
Ο γιατρός σας θα σας προτείνει θεραπείες και μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο για περαιτέρω εξετάσεις.
 
[Πηγή boro.gr]