Διακοπές κι εγκυμοσύνη

9/8/2013 15:37
Διακοπές κι εγκυμοσύνη
Κάθε εγκυμονούσα γυναίκα δικαιούται να χαρεί την ξενοιασιά, την ανεμελιά και την χαλάρωση που μας χαρίζει η ωραιότερη ίσως εποχή του έτους, το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας με τις υπέροχες παραλίες της, τα καταγάλανα νερά της και τον ήλιο της.
 
Ομως τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και η αγωνία και η ανασφάλεια των γυναικών που εγκυμονούν τεράστια. Ο μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος Ευάγγελος Καμπόλης απαντά  στα πιο καίρια και σημαντικά ερωτήματα, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές:
 
Η εγκυμοσύνη είναι μία  φυσιολογική κατάσταση και όχι  ασθένεια, επέρχονται όμως σημαντικές μεταβολές στο σώμα, την ψυχή και  την πνευματική διάθεση της γυναίκας.
 
Αρχίζοντας από τις  μετακινήσεις κατά την διάρκεια της  εγκυμοσύνης θα πρέπει να έχουμε υπόψη  μας ότι η κίνηση στην εγκυμοσύνη ωφελεί, αρκεί να μην είναι κουραστική, ούτως ώστε να διευκολύνει την  αιμάτωση του πλακούντα που με την σειρά του τροφοδοτεί το έμβρυο.
 
Οι μακρινές διαδρομές  θα πρέπει να αποφεύγονται, όταν όμως είναι  απαραίτητο να γίνουν να προτιμάτε τις πρωϊνές ή τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες, όπου οι θερμοκρασίες είναι μειωμένες, να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα το αεροπλάνο, το πλοίο και τελευταίο το αυτοκίνητο, διότι η συνεχής στάση σε καθιστική θέση επιβαρύνει το ήδη επιφορτισμένο από την εγκυμοσύνη φλεβικό δίκτυο , γι'αυτό συνιστούμε σε ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας από μια ώρα να γίνονται στάσεις προκειμένου να αποσυμφορηθεί η φλεβική κυκλοφορία.
 
Όσον αφορά την διατροφή, να είναι πλούσια σε φρούτα και  λαχανικά της εποχής, ειδικά με τα πράσινα  φυλλώδη λαχανικά που αφθονούν το καλοκαίρι και είναι πλούσια  στην απαραίτητη ουσία το φυλλικό οξύ. Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων καθώς επίσης και τα αλκοολούχα ποτά. Να πίνετε αρκετό νερό και χυμούς για την ενυδάτωση του οργανισμού σας, που είναι απαραίτητη στην εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Γενικά να αποφεύγονται τα βαριά γεύματα, να προτιμούνται τα ελαφριά και συχνά.
 
Όσον αφορά την ένδυση της εγκύου θα πρέπει να περιλαμβάνει άνετα, βαμβακερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
 
Τα υποδήματα να είναι  άνετα, ανατομικά και κατά προτίμηση  χωρίς τακούνια για σωστή ισορροπία  στο περπάτημα.
 
Στον γυναικείο οργανισμό  στην περίοδο της εγκυμοσύνης  παρουσιάζονται σημαντικές αλλαγές, οι κυριότερες οφείλονται στην αύξηση των  ορμονών με επίδραση σε όλο το σώμα, το μητρικό χλόασμα (μελάγχρωση του δέρματος), κυρίως στο πρόσωπο και την γραμμή της κοιλιάς, παρατηρείται πολύ συχνά στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και επιδεινώνεται με την έκθεση στον ήλιο. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία κυρίως τις μεσημεριανές ώρες από τις 11πμ έως 16 μμ και προτιμάται την παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και η εφαρμογή του μισή ώρα πριν την έκθεση του δέρματος στον ήλιο και η συνεχής ανανέωση κάθε δυο ώρες.
 
Το κολύμπι επιτρέπεται  στην εγκυμοσύνη καθώς είναι μία  πάρα πολύ καλή άσκηση για όλα τα μέρη του σώματος, τα οφέλη είναι  πολλαπλά. Προφυλάσσουν από φλεβίτιδες, κιρσούς, πόνους στην μέση και δυναμώνουν το μυϊκό σύστημα.
 
Σαφώς και όλα αυτά ισχύουν  για εγκυμοσύνες με φυσιολογική  και ομαλή πορεία. Σε εγκυμοσύνες  με παρουσία παθολογικών συμπτωμάτων  αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να ακολουθούνται σωστά οι οδηγίες του θεράποντος γυναικολόγου.
 
Μεγάλη σημασία έχει η  θάλασσα να είναι καθαρή, και οι πισίνες να έχουν ελεγχθεί. Καλό θα είναι βέβαια να πληροφορούμαστε από πριν για την καθαρότητα του νερού, της θάλασσας ή της πισίνας, καθότι οι μολύνσεις με τις διάφορες λοιμώξεις του κόλπου (κολπίτιδες) είναι αρκετά συχνές στις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς η άμυνα του κολπικού βλεννογόνου είναι κατά τι μειωμένη. Η πιο συχνή κολπίτιδα οφείλεται κυρίως σε μύκητες. Η αντιμετώπισή τους με φαρμακευτική αγωγή είναι σχετικά εύκολη και δεν επηρεάζεται το έμβρυο προς αποφυγή καλό είναι οι έγκυες να αλλάζουν μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο και να χρησιμοποιούν βαμβακερά εσώρουχα.
 
Κλείνοντας, αναφέρει ο κ.Καμπόλης «θα ήθελα να συνοψίσω λέγοντας ότι η μέλλουσα μητέρα που άγει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και με τις συμβουλές του γυναικολόγου της  μπορεί να  χαίρεται τις καλοκαιρινές της διακοπές και την θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προορισμός των διακοπών της, την καλοκαιρινή περίοδο και η επιλογή της απόστασης από τα αστικά κέντρα να είναι σε συνάρτηση με την ηλικία της εγκυμοσύνης, ούτως ώστε να έχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε Μαιευτήριο ή σε Νοσοκομείο σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.»
 
 
protothema.gr