Νέες περικοπές ζητούν οι δανειστές μας στα νοσοκομεία

30/7/2013 12:45
Νέες περικοπές ζητούν οι δανειστές μας στα νοσοκομεία
Νέες απαιτήσεις φέρνουν μαζί τους οι τροϊκανοί τον Σεπτέμβρη,κάνοντας λόγο για επιπρόσθετες περιοπές σε νοσοκομεία και παροχές υγείας.
 
Οι δανειστές μας ζητούν να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες των νοσοκομείων έως και το τέλος του χρόνου.Οι περικοπές αφορούν στις λειτουργικές δαπάνες που θα πρέπει να μειωθούν κατα 5% ώστε το κονδύλι που διατίθεται για το ΕΣΥ να περιορισθεί περαιτέρω.
 
Στο μεταξύ,για να ενισχύσουν κι άλλο τον περιορισμό στα χρήματα που πηγαίνουν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα,στόχος της τρόικας είναι να βάλει ιδιωτικές εταιρείες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ "νομιμοποιώντας" τη λειτουργεία τους στο νέο μνημόνιο που βρίσκεται στα σκαριά.
 
Εκτός από τη φρούρηση και την καθαριότητα που εδώ και χρόνια βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών από το ΕΣΥ,επιδιώκεται κι η εξωτερική ανάθεση των συστημάτων πληροφορικής,των εργαστηρίων κι άλλων υπηρεσιών.
 
Να σημειωθεί πως με την ήδη υπάρχουσα συμμετοχή των ιδιωτών στα νοσοκομεία οι δαπάνες δεν έχουν μειωθεί ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι συμβάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλού κόστους και συχνά παρατείνονται οι συνεργασίες εξωσυμβατικά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών γεγονός που δεν μειώνει τις τιμές. 
 
Την ίδια ώρα με βάση τους υπολογισμούς των συνδικαλιστών, εάν προσλαμβάνονταν για παράδειγμα καθαρίστριες το κόστος θα ήταν πολύ χαμηλότερο από ότι είναι σήμερα με τις ιδιωτικές εταιρείες.