Εκ νέου τιμολόγηση φαρμάκων και συγχωνεύσεις νοσοκομείων,τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας

19/7/2013 12:34
Εκ νέου τιμολόγηση φαρμάκων και συγχωνεύσεις νοσοκομείων,τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας

Κατά 5% θα μειωθεί η τιμή των γενόσημων φαρμάκων στη επόμενη τιμολόγηση τους,σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας,Άδωνι Γεωργιάδη.

Ταυτόχρονα πρόκειται να τιμολογηθούν και τα καινοτόμα φάρμακα,αλλά και να απελευθερωθούν τα Μη Συνταγογραφούμενα, σε ό,τι αφορά τα σημεία πώλησής τους.Επίσης,οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν πλέον συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες έξω από τα φαρμακεία, κατόπιν προαπαίτησης της τρόικας.

Στο μεταξύ,στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου είναι και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων,με το πλήρες σχέδιο της αλλαγής πέντε νοσοκομείων στην Αττική να ανακοινώνεται μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Πρόκειται πιθανότατα για μικρά νοσοκομεία χαμηλής πληρότητας,όπως το "Αγία Βαρβάρα",το Σπηλιοπούλειο,το "Πατησίων" κ.α.,τα οποία σχεδιάζεται να λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου,προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Επιπρόσθετα,ακολουθώντας τα πρότυπα του βρετανικού μοντέλου,ιδιώτες ελεγκτές αναμένεται εντός του καλοκαιριού να ελέγξουν τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές.Μετά τα ιδιωτικά θεραπευτήρια σειρά θα έχουν βέβαια και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Αποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής είναι,σύμφωνα με μελέτη που αφορούσε το Ταμείο των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας και στην οποία στηρίχθηκε ο υπουργός,να μειωθούν κατά 16% στις κλινικές και κατά 25% στα δημόσια νοσοκομεία οι δαπάνες,σε σύγκριση με εκείνες που αρχικά είχαν προϋπολογισθεί.