Περιοριστικά μέτρα για τον ιό του Δυτικού Νείλου

18/7/2013 15:02
Περιοριστικά μέτρα για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου σε άνδρα στην Αρτέμιδα Αττικής,έλεγχοι του αίματος πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω μεταγγιζόμενου αίματος και γι'αυτό κρίθηκε σκόπιμο να αποκλειστεί η περιοχή από τις αιμοδοσίες Ατιικής.Ταυτόχρονα οι αιμοδοσίες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας γίνονται με ταχύτερους ρυθμούς,ώστε να μην υπάρξει καμία έλλειψη και να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ για αίμα.

Την ερχόμενη Παρασκευή μάλιστα το υπουργείο Υγείας πρόκειται να επανεξετάσει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.

Παράλληλα,η υφυπουργός Υγελιας,Ζέτα Μακρή,συγκάλεσε σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων όπου αποφασίστηκε ο μοριακός έλεγχος του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου από τα αρμόδια κέντρα αιμοδοσίας της χώρας.
 
Με δεδομένο ότι εφέτος λήγει η πενταετής σύμβαση για τον μοριακό έλεγχο του αίματος στη χώρα μας και βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός ο οποίος αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, αποφασίστηκε τα εννέα Κέντρα Αιμοδοσίας για τον έλεγχο του αίματος σε ό,τι αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου να προχωρήσουν σε απευθείας πρόχειρους διαγωνισμούς για την κάλυψη των αναγκών τους το καθένα ξεχωριστά.