Νέα αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων

28/6/2013 11:05
Νέα αντιμετώπιση  των εγκεφαλικών επεισοδίων

 

Μία νέα μέθοδος για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. 

Πρόκειται για τη «διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς», η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (μία πολύ συχνή αρρυθμία, ιδίως σε ηλικιωμένους) που κινδυνεύουν από εγκεφαλικό. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Ομ.Α.Δ.Α. Καρδιάς με επικεφαλής τον επεμβατικό καρδιολόγο Dr Απόστολο Τζίκα και τη συμμετοχή των Dr Λάμπρου Καραγκούνη, επεμβατικού καρδιολόγου, και Dr Γιώργου Γιαννακούλα, ειδικού καρδιακών υπερήχων. 

Επρόκειτο για έναν 76χρονο ασθενή που πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, ο οποίος είχε υποστεί ένα παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο, παρότι βρισκόταν υπό θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα. Λόγω διαφόρων συνοδών παθήσεων και της εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής κινδύνευε άμεσα να πάθει και νέο εγκεφαλικό, που δυστυχώς στις περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως βαριάς μορφής. Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο έγινε αναίμακτα η τοποθέτηση της ειδικής συσκευής Amplatzer Amulet TM και αποκλείστηκε από την κυκλοφορία το ωτίο του αριστερού κόλπου της καρδιάς, από όπου συνήθως προέρχονται οι θρόμβοι αίματος που προκαλούν τα εγκεφαλικά σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. 

Η επέμβαση διήρκεσε δύο ώρες, δεν υπήρξαν επιπλοκές και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, η ενδεδειγμένη θεραπεία πρόληψης των εγκεφαλικών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι κυρίως τα αντιπηκτικά φάρμακα (dicoumarol, dabigatran, κ.ά). Η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς εφαρμόζεται μόνον όταν ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει αντιπηκτικά (π.χ. λόγω αιμορραγίας, συχνών πτώσεων, αιματολογικών προβλημάτων κ.λπ.) ή όταν τα φάρμακα αυτά δεν τον καλύπτουν πλήρως. 

Οι ασθενείς με τα παραπάνω χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται με την ένδειξη 2Β στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την τοποθέτηση της ειδικής συσκευής. Η επέμβαση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά στη Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο εφαρμόζεται διεθνώς με μεγάλη επιτυχία.