Για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

25/6/2013 14:30
Για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί το πιο συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα, ή έχει έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Από αυτούς το 60% υποφέρει για δύο ή και περισσότερα χρόνια. 

Οι γυναίκες είναι η πιο ευπαθής ομάδα, καθότι οι ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης ή της εμμηνόπαυσης είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Τέλος, οι ηλικιωμένοι είναι επίσης ιδιαιτέρως ευαίσθητοι στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και λόγω των φαρμάκων που ενδεχομένως να τους χορηγούνται αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος με το πέρασμα των χρόνων.

Ένας από τους πιο ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος της δυσκοιλιότητας είναι η χρήση φαρμάκων κατά του συγκεκριμένου προβλήματος (υπακτικά). Η χρήση φαρμάκων με συστατικά όπως η δισακοδύλη μπορεί να προσφέρει προγραμματισμένη και σίγουρη ανακούφιση. Η ασφάλεια των υπακτικών είναι πλέον αποδεδειγμένη επιστημονικά και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η χρήση τους προσφέρει ελεγχόμενη και άμεση λύση του προβλήματος. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στις μικρότερες, η επιπλέον κατανάλωση φυτικών ινών όχι απλά δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και ότι η φτωχή σε φυτικές ίνες, διατροφή αποτελεί αιτία του προβλήματος. Αντιθέτως, το συστατικό της δισακοδύλης χρησιμοποιείται από τους πάσχοντες στις περισσότερες χώρες, 50 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να έχει παρατηρηθεί σοβαρή παρενέργεια. Η δισακοδύλη, δρα κατευθείαν στο έντερο χωρίς να επηρεάζει τον οργανισμό και τα όργανα του πάσχοντος και ιδιαιτέρως στα άτομα τρίτης ηλικίας που είναι πιθανόν να λαμβάνουν άλλα φάρμακα ή να αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού τους. 

Η δυσκοιλιότητα και η αντιμετώπισή της κάθε άλλο παρά να αγνοείται πρέπει, καθότι το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Στην τρίτη ηλικία δε, κρίνεται επιβεβλημένη, όχι μόνο για τους ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζονται αλλά και για ακόμα σημαντικότερους λόγους, όπως είναι η επιδείνωση του προβλήματος και η δημιουργία σοβαροτέρων νοσημάτων. 

Πηγή:health.in.gr