Στον ΕΟΠΥΥ σήμερα η Τρόικα. Τα τεράστια χρέη στο επίκεντρο

11/6/2013 10:40
Στον ΕΟΠΥΥ σήμερα η Τρόικα. Τα τεράστια χρέη στο επίκεντρο

Ο προϋπολογισμός που καταρρέει αλλά και τα χίλια μύρια λειτουργικά προβλήματα στέλνουν και σήμερα τον  εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της τρόικα, υπεύθυνο για θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, στο κεντρικό κτήριο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να συναντηθεί με τον διοικητή του Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο.

Η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, θα έχει ως βασικό αντικείμενο τα οικονομικά ζητήματα του Οργανισμού, ο οποίος βουλιάζει και πάλι στα χρέη, αλλά και τα οργανωτικά - λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία συντελούν στη διόγκωση του χρέους.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για το 2012 άγγιξαν και πάλι το 1 δις ευρώ και οι εκτιμήσεις είναι ότι το χρέος του 2013 θα είναι στα ίδια επίπεδα, αφού τα δημόσια νοσοκομεία δεν πληρώνουν ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί δραστικά λόγω της ανεργίας.
Την περασμένη Παρασκευή έστειλαν στην τρόικα οι διοικητές των ΥΠΕ την έκθεση προόδου που τους είχε ζητηθεί. Στην αναφορά τους κατέγραφαν τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στα Νοσοκομεία και συγκεκριμένα ποιες συγχωνεύσεις έχουν γίνει και ποιοι από το προσωπικό έχουν μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Εντωμεταξύ με έγγραφό τους οι τροικανοί προς τους διοικητές έχουν ήδη επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τις δαπάνες, την εξόφληση των οφειλών αλλά και τις νέες απαιτήσεις μόλις επισκεφτούν  εκ νέου τη χώρα. Και το σημείο στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι στο να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων αλλά και αν αυτό συμβεί να γνωρίζουν οι διοικητές  που οφείλεται.  Ήδη οι προϊστάμενοι  των νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να κόβουν  και να ράβουν τις καθημερινές δαπάνες  προκειμένου να συμμαζευτούν οι δαπάνες .