Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

29/5/2013 21:27
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συνηθισμένη πάθηση, στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι. Το σύνδρομο εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού πχ σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός κλπ. 

Αίτια:

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα εμφανίζεται όταν οι ιστοί που περιβάλλουν τους καμπτήρες του καρπού πρήζονται και έτσι πιέζεται το μέσο νεύρο. Αυτοί οι ιστοί ονομάζονται «αρθρικός υμένας» και λιπαίνει τους τένοντες, ώστε να κινούνται ευκολότερα τα δάκτυλα.

Αυτή η διόγκωση του αρθρικού υμένα στενεύει το κλειστό χώρο του καρπιαίου σωλήνα και με την πάροδο του χρόνου, πιέζει το νεύρο. Πολλές αιτίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα:

-Η κληρονομικότητα. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπου η καρπιαία σήραγγα είναι μικρότερη σε μερικούς ανθρώπους και αυτό οφείλεται στη κληρονομικότητα.

-Η υπερχρησία του χεριού μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

-Η ηλικία. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής Αρθίτιδα και διαταραχές του θυρεοειδή αδένα, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία.

 Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία, χωρίς έναν συγκεκριμένο τραυματισμό.Το μούδιασμα, το τσούξιμο, και ο πόνος στο χέρι είναι συνήθη.Αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης στα δάχτυλα ή το χέρι.Συνήθως τα συμπτώματα είναι στη κερκιδική πλευρά του χεριού περιλαμβάνοντας τον αντίχειρα το δείκτη το μέσο και μισό παράμεσο αλλά δεν είναι απαραίτητο να περιορίζονται σε αυτή τη πλευρά 

Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή. Τα συμπτώματα είναι τη νύχτα συχνότερα και μπορούν να σας ξυπνήσουν από τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά όταν κρατάτε κάτι, όπως ένα τηλέφωνο, ή κατά τη γραφή ή τον οδήγηση. Η κίνηση ή το τίναγμα των χεριών συχνά μειώνει τα συμπτώματα. 
Μερικές φορές ο πόνος έχει αντανάκλαση επάνω στο βραχίονα προς τον ώμο. Τα συμπτώματα αρχικά έρχονται και φεύγουν, αλλά κατά τη διάρκεια του χρόνου μπορούν να γίνουν σταθερά. Ένα συναίσθημα αδεξιότητας ή αδυναμίας μπορεί να κάνει τις λεπτές κινήσεις, όπως το κούμπωμα των κουμπιών, δύσκολο. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να οδηγήσουν να σας πέφτουν πράγματα. Εάν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και παραμελημένη μπορεί να έχουμε ατροφία των μυών της παλάμης . 

Θεραπεία

Για τους περισσότερους ασθενείς το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα θα επιδεινωθεί σταδιακά. Μπορεί ωστόσο να τροποποιηθεί ή να διακοπεί κατά τα πρώτα στάδια. Για παράδειγμα, αν τα συμπτώματα σχετίζονται με μια δραστηριότητα ή επάγγελμα, η κατάσταση μπορεί προσωρινά να βελτιωθεί απέχοντας από υπεύθυνη δραστηριότητα.

Συντηρητική Θεραπεία:

Αν διαγνωσθεί έγκαιρα το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να ανακουφισθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση είναι αβέβαιη ή η πάθηση είναι ήπια ως μέτρια, ο ιατρός θα προσπαθήσει με απλά μέτρα θεραπείας πρώτα:

-Κηδεμόνας: ένας νάρθηκας νυκτός, κρατά τον καρπό σε μια ουδέτερη θέση. Αυτό αποτρέπει τον νυχτερινό ερεθισμός του μέσου νεύρου. Νάρθηκας μπορεί να φορεθεί και κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

-Φάρμακα: Αντιφλεγμονώδη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Αλλαγές δραστηριότητας: Αν οι απαιτήσεις εργασίας προκαλούν συμπτώματα, η αλλαγή ή τροποποίηση της θέσης εργασίας, μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.

-Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Μια ένεση κορτικοστεροειδών, συχνά προσφέρει ανακούφιση, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να επανεμφανιστούν.

Χειρουργική θεραπεία

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, η χειρουργική αντιμετώπιση, θα φέρει την οριστική λύση του προβλήματος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση θεωρείται αναγκαία, διότι η συντηρητική μέθοδος δεν μπορεί να βοηθήσει. Σε πολύ σοβαρές μακροχρόνιες περιπτώσεις με σταθερό μούδιασμα και εξασθένηση των μυών του αντίχειρα (θέναρ), η χειρουργική επέμβαση συστήνεται άμεσα για να αποτρέψει μη αναστρέψιμες βλάβες.