Εναέρια γιόγκα

20/5/2013 12:56
Εναέρια γιόγκα

 

H εναέρια γιόγκα συνδυάζει παραδοσιακές στάσεις yoga με ακροβατικές κινήσεις. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της αιώρας, ενός ειδικού υφάσματος που στερεώνεται στην οροφή και χρησιμοποιείται με όλους τους πιθανούς (και απίθανους) τρόπους για να γυμνάσει αποτελεσματικά όλο το σώμα και να προσφέρει ανεπανάληπτες συγκινήσεις.

Σκεφτείτε το: πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία φορά που βρεθήκατε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω; Μάλλον ολόκληρες δεκαετίες... Και όμως, αυτή η στάση ωφελεί με μοναδικό τρόπο το σώμα, καθώς αποφορτίζει τους σπονδύλους και τους δίνει «χώρο» -κάτι που δεν συμβαίνει ούτε όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Στην ανάποδη στάση η σπονδυλική στήλη διατείνεται πλήρως και η αίσθηση είναι ανεπανάληπτη, ιδίως για όσους κάνουν καθιστική ζωή (για τους περισσότερους δηλαδή).

Η αιώρα προσφέρει μια εμπειρία μηδενικής βαρύτητας: ο καθένας μπορεί να αισθανθεί χορευτής, ακροβάτης και να εντυπωσιαστεί με τις ικανότητες που δεν υποψιαζόταν καν ότι έχει. Η πρώτη αντίδραση είναι κατηγορηματική (σιγά μην το κάνω εγώ αυτό) αλλά μια δοκιμή θα πείσει και τον πιο διστακτικό. Από μάθημα σε μάθημα η πρόοδος είναι εντυπωσιακή και το σημαντικότερο: ο φόβος υποχωρεί και δίνει τη θέση του στην απόλαυση.

 

Μέσα από το παιχνίδι το σώμα γυμνάζεται εντατικά και η ενδυνάμωση των μυών είναι εμφανής μετά από μερικά μαθήματα. Η μεγαλύτερη πρόκληση της άσκησης είναι να ελέγχεις την κάθε σου κίνηση, καθώς οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να σου κοστίσει ακριβά.

Για να ισορροπήσεις στην αιώρα χρειάζεσαι αυτοσυγκέντρωση. Αυτό σημαίνει ότι αφοσιώνεσαι πλήρως στο μάθημα και το μυαλό αδειάζει από κάθε σκέψη της καθημερινότητας. Στην aerial yoga ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο φόβος και ο μεγαλύτερος σύμμαχος η επίγνωση και η προσοχή.

 

Ωστόσο τα οφέλη της είναι πολλά και σε πολλούς τομείς: Καταρχάς απελευθερώνει και δυναμώνει τους μυς, γυμνάζει την κοιλιά και τα χέρια, ενώ η βαρύτητα βοηθάει το σώμα να βρει τη σωστή του στάση. Επίσης η εναέρια γιόγκα συμβάλλει στην αποσυμπίεση των σπονδύλων οξυγονώνει τον εγκέφαλο, τρέφει τα κύτταρα και ξεκουράζει την καρδιά.

Στις γυναίκες είναι επίσης πολύ δημοφιλής, αφού ρυθμίζει τις ορμόνες βελτιώνοντας τη διάθεση και βοηθά στην μείωση τον φόβο και αύξηση της αυτοπεποίθησης